Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Distribuie pe:

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta.

Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și de nevoile organismului tău.

Astenia de primăvară

Pe parcursul sezonului rece, organismul tău s-a adaptat nivelului scăzut de lumină, temperaturilor mici și dietei alimentare disponibile. Trecerea la noile condiții de viață poate provoca o stare generală de moleșeală, oboseală cronică, dureri de cap și schimbări de dispoziție, iar afecțiunea ce înglobează aceste simptome se numește astenie.

Iarna, corpul uman intră într-un stadiu de semi-hibernare, iar trezirea poate fi mai bruscă pentru unele persoane. Există oameni meteosensibili, care pot simți astenia în mod accentuat, fiind mai sensibili la schimbările de temperatură și presiune atmosferică decât persoanele normale. Pentru a combate astenia de primăvară este indicat să faci mișcare, să adopți o dietă bazată pe fructe, legume de sezon, carne slabă de pui și pește.

Factori psihologici

Starea mentală din timpul trecerii de la sezonul rece la cel cald este afectată de cantitatea de lumină naturală aflată în schimbare. Zilele mai lungi înseamnă activitate zilnică mai multă și poate mai intensă, astfel apărând senzația de suprasolicitare sau oboseală psihică.

Începutul primăverii mai prezintă un obstacol psihologic legat de neîndeplinirea planurilor. Anotimpul este un indice temporal important pentru oameni, iar la trecerea într-unul nou se accentuează senzația de stagnare. Poate că planurile făcute în ianuarie nu au înregistrat mari progrese, iar primăvara deja a sosit, dar asta nu pentru că stagnezi, ci pentru că fiecare om și fiecare plan are ritmul lui.

Noi opțiuni alimentare

Poate că trecerea la alt anotimp este puțin dificilă, dar este de scurtă durată, iar mama natură îți oferă o mână de ajutor. Una multicoloră, proaspătă și plină de vitamine și nutrienți.

Legumele și fructele de sezon reprezintă un mare aliat în lupta cu astenia și cu cele câteva kilograme câștigate în iarnă. Verdețurile precum urzicile, loboda, ștevia, salatele de tot felul, spanacul sau leurda apar primăvara și nu au doar proprietăți sănătoase, dar au și un gust delicios și proaspăt.

Combinații delicios de sănătoase

Verdețurile și legumele de sezon sunt folosite în diverse rețete, pe care le poți prepara doar în această perioadă. Puiul cu urzici este un preparat ce te duce cu gândul la vacanțele la țară și se prepară în 40 de minute, fără prea mult efort.

Salatele proaspete sunt pline de savoare și se prepară foarte rapid. Poți încerca o salată revigorantă de dovlecei și pui sau o delicioasă salată de pui cu rucola, iaurt și usturoi.

Profită de ce îți oferă natura

Primăvara este o ocazie perfectă să începi o cură de detoxifiere și să începi să faci mișcare fiindcă acum, spre deosebire de sezonul rece, ai atmosfera potrivită și alimentele necesare la îndemână. Bucură-te de toate legumele, fructele și verdețurile pe care le are de oferit primăvara!

(Sursa: laprovincia.ro)

Lasă un comentariu