Proiect: Copiii vor avea dreptul la alocație din ziua în care s-au născut

Distribuie pe:

Senatul a adoptat recent un proiect de modificare a Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, în sensul ca acest drept să fie stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, așa cum se întâmplă în acum.

Potrivit propunerii, dreptul la alocația de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viață a copilului și se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile.

În prezent, legislația prevede că dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Inițiatorii subliniază că modificarea legii este necesară, întrucât, în realitate, părinții primesc alocația la distanță de două sau trei luni de la nașterea copiilor, deci “cu o întârziere justificată doar de birocrația excesivă a statului, birocrație care izvorăște de această dată din legea existentă”.

Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților (for decizional), promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu