Proteste în Franța: Zeci de persoane arestate

Distribuie pe:

Zeci de persoane au fost arestate în Franța după proteste sporadice izbucnite, luni seara, la câteva ore după ce guvernul președintelui Emmanuel Macron a supraviețuit, cu un scor strâns (cu doar 9 voturi diferență), unei moțiuni de cenzură în parlament în legătură cu profund nepopulara reformă a pensiilor, transmite Reuters.

Dacă moțiunea ar fi trecut, guvernul ar fi fost demis și s-ar fi pus capăt legii prin care vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 de ani. Furia nu s-a domolit însă: protestatari au ieșit în stradă în multe orașe, deputați din opoziție au promis să forțeze retragerea reformei și sindicatele pregătesc pe mâine o zi de mobilizare națională. Ceea ce poate îngrijora executivul este numărul mare de tineri participanți la demonstrații.

Oponenții reformei pensiilor spun că scorul arată că decizia lui Macron de a ocoli votul parlamentar prin asumarea răspunderii guvernului i-a subminat deja agenda reformistă și i-a slăbit conducerea.

Toate privirile sunt întoarse acum spre președinte, care, potrivit radioului France Info, urmează să se adreseze astăzi națiunii. (Agerpres)

Lasă un comentariu