Celebra soprană mureșeană, Virginia Zeani, a murit la reședința sa din West Palm Beach, Florida

Distribuie pe:

Așa cum și-a exprimat public dorința, o așteptăm acasă, la Solovastru, lângă părinții domniei sale”

Marți, 20 martie, celebra soprană Virginia Zeani, originară din Solovăstru, Mureș, a murit la reședința sa din West Palm Spring, Florida (SUA), la vârsta de 97 de ani.

La aflarea veștii privind moartea marei artiste, conducerea Virginia Zeani Festival a transmis un mesaj emoționant.

“Am aflat cu profundă emoție și imensă tristețe vestea decesului celei care a fost Virginia Zeani

In cursul bogatei sale cariere Virginia Zeani, a străbătut întreaga lume și a cunoscut bogăția diversității lirice a umanității. A influențat nu doar traiectoria unor artiști lirici din țara, cat in special pe cea unora dintre cei mai renumiți artiști lirici mondiali. De la Luciano Pavarotti la Andreea Boceli.

Durerea pe care mulți dintre noi o simțim în fața acestei pierderi poate fi alinată doar de omagiile numeroase, pe deplin meritate, care i se aduc Virginiei Zeani atât pe plan național, cât și pe plan internațional, de respectul și de rugăciunile care o însoțesc din West Palm Beach, unde a decedat până în Solovastrul ei natal.

Astăzi, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către cei apropiați ai săi, care resimt mare durere provocata de deces. În calitatea asumata prin Festivalul Regal de Opera Virginia Zeani, prin care principalul rol este acela de a recupera personalitatea artistica a Virginiei Zeani, avem convingerea fermă că plecarea dintre noi a celui mai mare artist liric a secolului XX, lasă în urmă un loc gol și o provocare uriașă de îndeplinire a unor sarcini viitoare asumate la standarde foarte înalte.

Virginia Zeani a avut grijă să transmită mai departe cunoștințele și bogata sa experiență artistica precum si modelul uni reper care este și o să rămână multă vreme de acum extrem, de greu de atins.

Cred că noi, toți, în mijlocul durerii provocate de această pierdere, ne mândrim cu moștenirea pe care ne-a lăsat-o doamna Virginia Zeani.

Așa cum și-a exprimat public dorința, o așteptăm acasă, la Solovastru, lângă părinții domniei sale.

Odihnească-se în pace! Dumnezeu să o ierte!”

A cântat alături de marii tenori ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini

Născută Zehan în 21 octombrie 1925, în localitatea mureșeană Solovăstru, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice ale lumii din anii '50, '60 și '70, a fost inclusă, anul trecut, în “OPERA America Hall of Fame”. În octombrie 2022 cu ocazia acestui eveniment, directorul general Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, născut în același sat cu celebra soprană declara presei: “Astăzi este ziua în care o sărbătorim pe doamna Virginia Zeani. Domnia sa împlinește astăzi vârsta de 97 de ani, este o zi de mare sărbătoare aleasă de opera mondială pentru a omagia această imensă personalitate, practic cel mai mare artist liric al secolului XX. În Statele Unite, mari lideri ai operei mondiale, reunind artiști și producători de spectacole ai celor mai mari teatre de operă din lume, se întâlnesc pentru un omagiu special adus doamnei Virginia Zeani, înscrierea în Hall of Fame, pe de o parte, pentru imensa carieră și personalitate a doamnei Virginia Zeani, iar, pe de altă parte, ca model al generațiilor prezente și viitoare de artiști lirici”. Potrivit lui Marian Jurgiu, includerea în OPERA America Hall of Fame este “maximul pe care cineva poate să-l atingă ca și recunoaștere profesională”.

Viginia Zeani a debutat în anul 1948, a avut o carieră internațională de peste 30 de ani, a interpretat peste 60 de roluri diferite și a cântat alături de marii tenori ai lumii, între care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Beniamino Gigli sau Ferruccio Tagliavini. Din acest motiv, Virginia Zeani a fost timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma.

Virginia Zeani a deținut peste 50 de premii și distincții naționale și internaționale, este doctor honoris causa al Universității Naționale de Muzică din București și al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind deținătoarea Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României, deține distincția județului Mureș, “Fibula de la Suseni”, conferită de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Distincția ALAE a Consiliului Județean Mureș și este cetățean de onoare al comunei natale, Solovăstru, precum și al municipiului Reghin.

În cartea biografică, soprana Virginia Zeani a arătat că avea 21 de ani când i s-a ivit ocazia de a pleca din țară, în anul 1947, fiindu-i oferită o bursă de șase luni în Italia, după ce în timpul studiilor i-a cunoscut pe secretarul Ambasadei Italiei la București și pe consulul de atunci, care au invitat-o să cânte la Ambasada Italiei din București. Câteva zile mai târziu, aceștia i-au vorbit despre Virginia Zehan și șefului guvernului de atunci, Petru Groza, care a invitat-o să cânte la el acasă, în prezența unui dirijor de operă și a soției acestuia, plus atașații culturali ai Rusiei și ai Bulgariei. Din cartea Virginiei Zeani mai aflăm că cei doi atașați culturali i-au propus să cânte la Moscova și la Sofia, însă soprana a cerut să fie ajutată să plece în Italia, să studieze șase luni. “Groza m-a prezentat secretarului său, dr. Draia, și prin el am reușit să obțin o viză de student ca să studiez în Italia. Am plecat din România fără să știu că nu aveam să-mi revăd părinții până în 1963, după 16 ani”, a arătat Virginia Zeani.

În cartea biografică se mai arată că deși a ajuns în Italia și era singură, a beneficiat de ajutor, inclusiv în ceea ce privește schimbarea numelui, din Zehan în Zeani.

În 2017, autoritățile locale din Mureș au sprijinit organizarea primei ediții a Festivalului Internațional Virginia Zeani

Pentru a onora numele acestei mari soprane, în anul 2017, un jurist stabilit în Botoșani, Marian Jurgiu, născut în același sat cu Virginia Zeani, a inițiat prin Asociația “Together on Top” organizarea primului festival internațional care îi poartă numele. Astfel, în 2017, Consiliul Județean Mureș a adoptat o hotărâre prin care se organiza prima ediție a Festivalului Internațional Virginia Zeani. Instituția punea, la acea dată, la dispoziție spațiile culturale din subordne și contribuia cu o sumă în vederea organizării în Târgu Mureș a acestui eveniment. La organizarea evenimentului a participat și Primăria municipiului Târgu Mureș. De atunci, festivalul a ajuns să fie un punct de reper internațional în domeniul operei.

În urmă cu un an, directorul artistic al Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, Péter Kolcsár, declara că speră ca “această inițiativă, gândită la Târgu Mureș pentru marcarea personalității sopranei, să fie transformată într-o mișcare internațională, după ce s-a reușit extinderea ei într-un program aniversar național dedicat artistei, susținut de operele din România”. “Ceea ce facem acum poate va reuși să recompună o istorie legendară de demult. Un destin început aici, în Mureș, în satul Solovăstru, a căpătat strălucire internațională. Sperăm ca și noi să avem, dacă nu același har, măcar aceeași inspirație, încât să transformăm o inițiativă gândită aici, în Târgu Mureș, într-o mișcare internațională”, a declarat, la acea vreme, pentru Agerpres, Péter Kolcsár.

Inițiativa operelor din România, de anul trecut, de a sărbători personalitatea sopranei Virginiei Zeani, prin concerte susținute pe parcursul lunii octombrie, s-a bucurat de reacții pozitive în presa internațională de profil și în rândul personalităților din domeniu.

Familia Regală a României deplânge moartea marii soprane Virgilia Zeani

“Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la Domnul a marii soprane Virginia Zeani. O legendă a scenei lirice mondiale, românca Virginia Zeani a fost unul dintre numele de referință ale muzicii de operă din secolul al XX-lea. Ea a fost dăruită de Dumnezeu cu un talent nepereche, a posedat cu desăvârșire profesia ei și a fost un model de spirit civic, patriotism și credință”, a transmis Familia Regală, într-o postare pe Facebook.

Soprana Angela Gheorghiu a transmis că lumea a pierdut una dintre cele mai glorioase artiste”

“Lumea a pierdut una dintre cele mai glorioase artiste de astăzi, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene ale mele, Virginia Zeani, «Mami Virginia» a mea, așa cum o spuneam mereu. Virginia Zeani a fost una dintre cele mai celebre soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România. Un model de umanitate, onestitate și demnitate, cu umor și candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generațiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Odihnește-te în pace, Mami Virginia, te voi purta mereu în inima mea”, a scris marți pe Facebook Angela Gheorghiu.

Moartea Virginiei Zeani a fost deplânsă și de soprana Elena Moșuc

“Suflet nobil, artistă excepțională, o DIVĂ adevărată, autentică! Ne-a părăsit marea noastră Virginia Zeani!! Sunt foarte tristă! Dar și foarte fericită că am avut ocazia să cunosc personal această legendă a liricii internaționale! O iubesc!”, a transmis soprana. (D. B.)

Dragoș Bardoși

(surse: Agerpres, Virginia Zeani Festival/ foto: virginia zeani Facebook)

Lasă un comentariu