Rusia exclude participarea a patru țări occidentale la efortul de mediere a păcii în Ucraina

Distribuie pe:

Ministerul de Externe al Rusiei a exclus ieri patru țări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, subliniind într-o declarație pentru agenția oficială de presă RIA Novosti, că SUA, Regatul Unit, Franța și Germania nu pot avea pretenții la un rol de mediatori neutri în procesul de pace în Ucraina, întrucât sunt implicate în conflictul cu Rusia.

Declarația MAE rus reprezintă o reacție la propunerea fostului președinte al Conferinței de Securitate de la München (în perioada 2008-2022), Wolfgang Ischinger, privind crearea unui grup de contact cu privire la Ucraina pentru a “lansa procesul de pace”. În opinia acestuia, grupul respectiv ar trebui să reunească SUA, Regatul Unit, Franța și Germania.

“În mod oficial nu știm nimic despre o astfel de inițiativă. Cu toate acestea, ideea lui Ischinger ridică întrebări legitime”, a declarat MAE rus pentru RIA Novosti, afirmând că “toate cele patru țări menționate sunt ele însele participante la conflictul cu Rusia, care continuă pe teritoriul Ucrainei”.

MAE rus a aflat despre inițiativă din presă. Potrivit diplomației ruse, “țările respective livrează arme Ucrainei și trimit mercenari acolo, furnizează informații forțelor armate ucrainene și antrenează soldați ucraineni. În plus, acestea au impus sancțiuni Rusiei, i-au înghețat activele în străinătate și cer crearea unui tribunal care să-i pedepsească pe liderii ruși și îi șantajează pe prietenii ei, interzicându-le să coopereze cu Moscova”. “Aceste țări sprijină pseudo-inițiativele de pace ale (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, care reprezintă ultimatumuri desprinse de realitate ca Rusia să capituleze”, mai declară MAE rus. Potrivit diplomației ruse, cele patru țări s-ar fi discreditat deja atunci când au sprijinit lovitura de stat anticonstituțională de la Kiev (așa cum numește Moscova mișcarea de contestare din Maidan din 2013-2014 care a condus la venirea forțelor proeuropene la Kiev) și “au încurajat sabotarea acordurilor de la Minsk”. (Agerpres)

CHINA SPERĂ CĂ DEPLASAREA PREMIERULUI NIPON ÎN UCRAINA SĂ AJUTE LA RĂCORIREA SITUAȚIEI” ȘI NU OPUSUL”

China și-a exprimat speranța că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina să contribuie la “răcorirea situației” și “nu opusul”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Wang Wenbin, transmite EFE.

Oficialul chinez a apreciat că întreaga comunitate internațională trebuie “să se mențină pe direcția corectă de a căuta pacea” și “de a promova discuțiile care să creeze condițiile necesare pentru o soluționare politică a «crizei» din Ucraina”.

Kishida călătorește marți în Ucraina pentru a se reuni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat în cursul dimineții Ministerul de Externe din Japonia.

Vizita liderului nipon în Ucraina coincide cu cea a președintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Se așteaptă ca, după vizita în Rusia, Xi să discute cu Zelenski, cu toate că Occidentul privește cu scepticism tentativele de mediere ale Chinei.

În discuțiile purtate luni la Moscova, Xi i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că “majoritatea țărilor sprijină detensionarea” în privința “conflictului” din Ucraina, a transmis marți MAE chinez într-un comunicat.

“Doresc să fie promovate pacea și dialogul și nu sunt de acord să se pună și mai multe paie pe foc”, a declarat Xi în timpul celor patru ore și jumătate de discuții cu Putin, potrivit comunicatului citat.

China, care se opune sancțiunilor împotriva Rusiei deoarece, în opinia sa, “nu rezolvă problemele”, a emis recent un document de luare de poziție în care a cerut “o soluție politică” la război, propunere criticată de Occident pentru că pune pe același plan “agresorul și victima” agresiunii. (Agerpres)

ISRAEL: PARLAMENTUL A REVOCAT O LEGE CARE ORDONA EVACUAREA A PATRU COLONII EVREIEȘTI DIN CISIORDANIA

Parlamentul israelian (Knesset) a revocat ieri legea care ordona evacuarea a patru colonii evreiești din Cisiordania ocupată, una din primele decizii majore ale coaliției naționalist-religioase a premierului Benjamin Netanyahu, transmite Reuters. Legea inițială, adoptată în 2005, ordona evacuarea a patru colonii evreiești din nordul Cisiordaniei și dezangajarea Israelului din Fâșia Gaza. Revocarea sa le va permite rezidenților revenirea în aceste colonii, cu condiția ca ea să fie aprobată de armata israeliană. Yuli Edelstein, șeful comisiei de afaceri externe și apărare din Knesset, a salutat decizia drept “un prim și semnificativ pas spre reparații și stabilirea reală Israelului în teritoriile patriei care îi aparțin”.

După războiul din 1967, Israelul a înființat în jur de 140 de colonii pe teritoriul pe care palestinienii îl consideră inima unui viitor stat. În plus, grupuri de coloniști au ridicat zeci de așezări fără permisiunea guvernului. Majoritatea puterilor lumii consideră așezările construite în teritoriul anexat de Israel în 1967 ca ilegale în baza dreptului internațional, iar extinderea lor drept un obstacol în calea păcii. (Agerpres)

Lasă un comentariu