În cursul anului 2022, în evidențele Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș au fost înregistrate peste 10.000 de persoane în vederea acordării de beneficii și servicii de specialitate.
Instituția - structură cu personalitate juridică distinctă - a continuat consolidarea colaborării cu ONG-urile din domeniu, care au beneficiat de o dublare a bugetului alocat: de la 2.732.000 lei în anul 2021, la 5.800.000 lei în anul 2022, și o creștere semnificativă a numărului de beneficiari (peste 3.000) deserviți prin aceste fonduri.
Față de anul 2021, când au fost finanțate 25 de proiecte de asistență socială, în valoare totală de 497.000 de lei, în anul 2022, numărul acestora a fost de 43, în valoare totală de aproape 1.300.000 de lei.
Tot anul trecut, a început implementarea proiectului “Abordare integrată a sărăciei și excluziunii sociale în beneficiul comunităților marginalizate din Municipiul Tîrgu Mureș”, în cadrul căruia a fost licențiat Serviciul de Asistență Socială Comunitară, urmând a se licenția și alte 4 noi servicii, respectiv: Serviciul de Asistență Medicală Comunitară, Cabinet Medical, Centrul de Zi pentru Minori și Centrul de Zi privind Recuperarea din Adicții.
Un demers important realizat de instituție în anul 2022 a fost “Analiza demografică a serviciilor sociale existente în comunitatea locală”, respectiv Harta Socială la nivelul Municipiului Târgu Mureș.
Prin intermediul Serviciului de Protecție Socială, au fost acordate 16 beneficii și prestații sociale, precum și 5 tipuri de ajutoare materiale, pentru aproximativ 7.000 de beneficiari, iar prin intermediul Serviciului de Protecție Specială s-au acordat servicii pentru persoanele cu nevoi speciale, cum ar fi: angajarea și monitorizarea a 250 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități grave; acordarea a peste 1000 de indemnizații lunare pentru persoanele cu dizabilități grave; efectuarea a 163 de anchete sociale pentru copiii cu nevoi speciale în vederea obținerii certificatului de orientare școlară, precum și monitorizarea acestora; eliberarea abonamentelor de transport, cu titlu gratuit, pentru persoanele cu dizabilitate și pentru aparținători; au fost efectuate anchete sociale extinse pentru acordarea diferitelor drepturi și facilități, conform legii. Peste 90 de persoane vârstnice au beneficiat lunar de servicii de îngrijire la domiciliu, iar 161 de persoane vârstnice au fost orientate către servicii de tip rezidențial.
Cazurile de cerșetorie (mai ales cele în rândul minorilor),violență domestică, precum și cazurile copiilor singuri ai căror părinți sunt plecați în străinătate, sunt înregistrate, evaluate și monitorizare prin intermediul Biroului pentru Protecția Copilului și Familiei din cadrul instituției, se arată într-un comunicat dat publicității de către DAS Târgu Mureș, care prezintă, sintetic, activitatea instituției în anu 2022.
Raportul de activitate detaliat aferent anului 2022 poate fi consultat accesând link-ul: https://dastgmures.ro/comunicate-de-presa/raportul-de-activitate-al-directiei-de-asistenta-sociala-targu-mures-aferent-anului-2022/
DAS Târgu Mureș asigură aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoi sociale. (I.S.)
Ileana Sandu