Dezvoltarea sportului târgumureșean în perioada 2023-2032 (II)

Distribuie pe:

CONSTATARE PRIVIND SPORTUL DE PERFORMANȚĂ TÂRGUMUREȘEAN DIN ULTIMII 34 DE ANI

Chiar dacă în ultimii 33 de ani(1989-2022) sportivii târgumureșeni au fost medaliați la competiții sportive de nivel național și internațional, cu precădere la ramurile de sport neolimpice, trebuie să subliniem faptul că la cea mai mare manifestare sportivă a lumii, la Jocurile Olimpice de vară și/sau de iarnă, sportivii târgumureșeni n-au obținut nicio medalie!! Până acum, ultimul sportiv târgumureșean care a câștigat o medalie pentru România la Jocurile Olimpice a fost Radu Gelu, argint, la haltere la categoria 60 de kg., în anul 1984, la Los Angeles! De atunci au trecut 39 de ani!

CONSTATARE PRIVIND BAZA SPORTIVĂ A MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ

Din păcate, de la Revoluție încoace, au dispărut o serie de terenuri de sport, precum terenul de fotbal de la Fabrica de Zahăr, terenul de fotbal situat lângă Spitalul de Urgență(denumit pe vremuri “Hipodrom”), Stadionul “Electromureș”, ca să dăm doar câteva exemple, iar în locul lor nu s-au amenajat altele, deși legea preciza acest lucru! Baza sportivă a municipiului Târgu-Mureș este insuficientă, atât pentru practicarea sportului de performanță, cât și pentru practicarea sportului școlar și pentru “Sportul pentru Toți”. Din fericire, în oraș s-au construit câteva noi active sportive, atât de necesare sportului mureșean: Bazinul Olimpic acoperit, care a fost dat în folosință în anul 2022, Patinoarul acoperit, care este gata în proporție de 85%, și Complexul Sportiv care a apărut în campusul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Sigur, au apărut și câteva săli de sport noi în mediul școlar. La data redactării acestui material, nu se cunoaște statutul juridic al Stadionului “Trans-Sil”, dar și al terenului aferent, acestea fiind în curs de lămurire. După preluarea lui de către Primăria Târgu-Mureș, Stadionul “Municipal”, situat în parcul cu același nume, a suferit modificări substanțiale, ca urmare a lucrărilor efectuate. Pentru ca atleții târgumureșeni să aibă unde să se pregătească, este imperios necesar ca lucrările la pistele de atletism, de la vestiare, de la băi etc. să se urgenteze, pentru a se finaliza în acest an. O situație aparte o constituie așa-zisul “Complex Sportiv” situat în “Bucla Mureșului”! De clarificat urgent statutul juridic al clădirilor ridicate (popicărie, bazin de înot, sală de sport etc), cât și situația juridical a terenurilor pe care acestea au fost construite.

POLITICA SPORTIVĂ A MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ ÎN PERIOADA 2023-2032

Față de proiectul inițial al orașului Târgu-Mureș, care se referea la politica sportului municipal, pentru perioada 2023-2030, propunem ca perioada să fie extinsă la intervalul 2023-2032, pentru a fi în concordanță cu STRATEGIA NAȚIONALĂ PENTRU SPORT 2022- 2032, elaborată de Ministerul Sportului, dar și cu desfășurarea ciclurilor olimpice, întrucât planurile de pregătire ale sportivilor se fac pe cicluri de 4 ani(cicluri olimpice). Politica sportivă a Municipiului Târgu-Mureș cuprinde multiple acțiuni și proiecte, care au drept scop atragerea a unui număr cât mai mare de târgumureșeni care să practice sportul de masă, cât și sprijinirea sportului de performanță și de mare performanță. În același timp, Municipiul Târgu-Mureș se va preocupa în mod constant pentru dezvoltarea, întreținerea și amenajarea bazei sportive proprii. Toate acțiunile în favoarea sportului municipal se vor guverna ținând cont de 6 principii principale:

1) - de recunoaștere a faptului că activitățile fizice și sportul contribuie la păstrarea și menținerea sănătății;

2) - de a adapta oferta practicării exercițiilor fizice și sportului la necesitățile exprimate de practicanți, ținând cont de noutățile apărute;

3) - de a fi parte a proiectelor ecologice din sport;

4) - de a folosi sportul ca un vector de educație și de dezvoltare a cetățenilor orașului;

5) - de a trata în mod egal, fără discriminare, cluburile/echipele feminine și masculine;

6) - de a finanța sportul târgumureșean pe bază de performanță;

7) - de a face din Târgu-Mureș un oraș animat și atractiv, care să aibă o cultură în practicarea sportului, prin sprijinirea sportului de mare performanță și de performanță, inclusiv prin găzduirea de competiții sportive de nivel național și internațional. (Va urma.)

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu