Revizionismul maghiar nu are limite! Federația Maghiară de Fotbal minte cu nerușinare! UEFA nu a autorizat folosirea simbolului “Ungariei mari”

Distribuie pe:

După ce Federația Maghiară de Fotbal (MLSZ) a anunțat că a primit acordul UEFA pentru a folosi la meciurile naționalei simbolul “Ungariei mari”, reacțiile oamenilor de fotbal și a presei sportive din România nu au întârziat să apară. În cursul zilei de ieri, Federația Română de Fotbal (FRF) a solicitat un punct de vedere forului european. La doar o zi după anunțul maghiarilor FRF a precizat că UEFA nu a autorizat așa ceva. Românii s-au adresat, în mod oficial, forului european care a răspuns clar că nu a autorizat așa ceva.

MLSZ a solicitat un punct de vedere de la UEFA. MLSZ a solicitat o poziție din partea UEFA în ceea ce privește autorizarea afișării simbolului istoric. UEFA acceptat argumentele MLSZ și a recunoscut că harta istorică a Ungariei și culorile roși, alb și verde, nu constituie un comportament rasist, dar că acest lucru nu se aplică și altor simboluri și inscripții de pe drapele și sloganurilor suporterilor.

“La meciuri ar urma să fie respectate următoarele condiții, potrivit comunicatului oficial al MLSZ, suporterii vor putea afișa doar harta reprezentativă a Ungariei Mari, nu alte simboluri sau inscripții, doar culorile rosu, alb si verde se pot regăsi pe drapele / bannere, simbolul trebuie prezentat - în mod obișnuit - datorita conținutului sau și controlului de prevenire a incendiilor”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Maghiare de Fotbal.

UEFA a decis astfel că susținătorii echipei de fotbal a Ungariei, pot afișa drapelul “Ungariei Mari”, care include și teritoriile deținute odinioară, între care și Transilvania.

FRF spune că UEFA nu a autorizat cererea federației maghiare de fotbal

Ieri, FRF a dat publicității un comunicat de presă în care precizează că UEFA nu a autorizat cererea federației maghiare de fotbal ca suporterii să afișeze la meciurile internaționale steagul Ungariei Mari, așa cum anunțase forul de la Budapesta.

“Federația Română de Fotbal consideră protejarea integrității fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal. Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European; Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul FRF. Totodată, Federația Română de Fotbal amintește că “revizionismul nu este acceptat în fotbal și are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”.

Reacții ale oamenilor de fotbal și a presei sportive

Imediat după aflarea acestei vești, consilierul președintelui FRF, Andrei Vochin, a declarat: “FRF va solicita un punct oficial de vedere de la UEFA. Se poate deschide o cutie a pandorei. Așa și Serbia poate să vină cu un steag în care să fie și Kosovo”.

Nu au întârziat să apară și reacțiile gazetarilor sportivi din România. Iată câteva titluri.

Gazeta Sporturilor: “Decizie-șoc de la UEFA: maghiarii pot afișa la meciuri steagul Ungariei Mari!”;

Evenimentul zilei: “Decizie scandaloasă luată de UEFA. Maghiarii au voie să afișeze steagul Ungariei mari la meciuri”; SPORT.RO: “Revoltător! UEFA a acceptat cererea maghiarilor de a folosi steagul Ungariei Mari pe stadioane la meciurile naționalei maghiare”.

Și foști mari fotbaliști sau arbitri internaționali au luat poziție vizavi de această decizie a UEFA.

Marius Lăcătuș: “Sunt curios ce reacție vor avea și cei din FRF. După aia o să ne mirăm de ce se mai scandează diverse chestii pe la meciuri. Eu nu recomand ca galeria lui Sepsi să facă acest lucru, dar nu trebuie să ne mirăm dacă se întâmplă”.

Ion Crăciunescu: “Am cunoscut mulți conducători ai UEFA în istorie și nu cred că a fost altul mai slab decât acest Ceferin. Păi dacă i-a strâns pe lângă el? Știi ce se spune? Că întotdeauna e și o decizie politică atunci când numesc un șef la UEFA sau la FIFA”.

Ionel Dănciulescu: “Ciudată decizia asta. Oricum, nu poți să vii cu steagul Ungariei Mari. Îl vedeam pe premierul Orban că promova asta pe oriunde putea, chiar și aici, în România, când a venit în vizită”.

Gică Popescu: “E o decizie care are legătură mult mai mult cu partea politică decât cu cea sportivă. Noi nu putem reacționa pentru că sportul nu are nicio treabă cu această decizie luată de UEFA. Autoritățile române trebuie să intervină urgent și eu sunt convins că o vor face. Sunt convins că se vor opune. Nu poți susține că nu are nicio legătură politică folosirea acelui simbol pentru că în sine tu ceri ceva ce e politic”, a spus Gică Popescu, potrivit Prosport.

MAE, reacție fermă, în toamnă, după ce Viktor Orban s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei mari

În luna noiembrie 2022, la o partidă disputată de Ungaria în compania Greciei premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta “Ungariei Mari”, fapt ce a atras o reacție de “dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

Ministerul Afacerilor Externe a luat atitudine față de gestul lui Viktor Orbán și a transmis ambasadorului Ungariei la București “dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar”. “Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de

forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, spune MAE într-un comunicat de presă.

“Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu