România primește cei mai puțini bani ca despăgubiri pentru pierderile suferite de pe urma exportului ucrainean de cereale

Distribuie pe:

Petre Daea: Suma alocată României este derizorie. Am solicitat revizuirea formulei de calcul

Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectați de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie și am cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. “Am susținut la Consiliu, în discuția cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor șase țări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia și Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul și s-a convenit că se va analiza împreună cu experții români stabiliți încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”, a precizat Petre Daea.

Oficialul MADR susține că aceasta a fost propunerea discutată luni, 20 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, propunere care va fi înaintată celor 27 de state membre pentru aprobare în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023. “Teoretic nu este bătută în cuie. Este propunerea lor, e posibil să o revizuiască, dar e posibil să nu o facă. Eu am transmis că nu suntem de acord și am cerut această revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, începând de astăzi și în zilele următoare, să se lucreze la analiza obiectivă. Decizia finală se va lua până pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, să aloce pe acest mecanism de sprijin o sumă echivalentă cu cea primită. Deci, dacă primim 10 milioane de euro mai putem da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat”, a adăugat șeful MADR.

Acesta a precizat că a fost primul ministru din Consiliul de Miniștri care a ridicat problema activării rezervei de criză la întâlnirea pe care a avut-o cu comisarul pentru Agricultură pe 26 septembrie. “I-am explicat care sunt consecințele războiului din Ucraina privind cerealele importate în România, afectând grav fermierii români care n-au putut să valorifice producția obținută și menținerea pe stoc a cerealelor și lipsa de lichidități pentru executarea lucrărilor specifice. Lunar, din octombrie 2022 am ridicat această problemă la Consiliul de Miniștri. În luna ianuarie, la reuniunea Consiliului, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia și Slovacia, am prezentat o informare cu privire la situația pe care o au fermierii din țările aflate în proximitatea conflictului. Comisarul a asigurat că va activa rezerva de criză, prezentând în mod special situația extrem de dificilă din România”, a arătat Petre Daea.

Comisia Europeană a anunțat luni că dorește să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România și Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanțată din rezerva

Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea “pierderilor economice datorate creșterii importurilor de cereale și oleaginoase” venite din Ucraina “și limitarea impactului dezechilibrelor pieței”.

Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei țări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Săptămâna trecută, mai multe organizații ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor, în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condițiile în care suma de 10 milioane de euro, compensația de la Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat. “Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest”, au susținut reprezentanții Federației Naționale Pro Agro.

În replică, ministrul Agriculturii a transmis că nu poate refuza niciun cent de la Comisia Europeană, pentru că “orice ban adus în țară este binevenit”, chiar dacă sunt nemulțumiri pentru că suma este foarte mică.

“În condițiile în care eu lupt pentru fiecare cent de la Uniunea Europeană, cum să renunț la o sumă, fie și ea foarte mică? Orice ban adus în țară este binevenit, alții n-au adus niciun cent. Sigur, este o nemulțumire. Dar, repet, orice ban adus în țară în sprijinul fermierilor este binevenit”, a punctat șeful de la Agricultură. De asemenea, Daea a subliniat că întâlnirea cu comisarul a fost una a “responsabilității și atitudinii corecte”, reiterând că nu a întârziat niciodată în privința transmiterii documentelor așa cum a fost acuzat în ultima perioadă în spațiul public, mai ales că demersurile pentru acest sprijin au început încă din luna septembrie a anului trecut. Nu în ultimul rând, oficialul român a transmis că ajutorul de la Comisia Europeană va fi dat numai fermierilor care au produs cereale și le au pe stoc, nu și comercianților. (Agerpres)

Lasă un comentariu