DEZVOLTAREA SPORTULUI TÂRGUMUREȘEAN ÎN PERIOADA 2023-2032 (II)

Distribuie pe:

Pentru ca toate acestea să se poată realiza, dar și pentru a fi mai aproape de utilizatori/practicanți/cetățeni, propunem ca orașul să fie împărțit în 3 SECTOARE SPORTIVE, pe cartiere apropiate, fiecare SECTOR SPORTIV fiind condus de un Consiliu Sportiv. Astfel, SECTORUL SPORTIV I ar putea cuprinde cartierele: Centru, Cornișa, 7 Noiembrie, Aleea Carpați și Unirii; SECTORUL SPORTIV II ar putea cuprinde cartierele: Tudor, Dâmbul Pietros; SECTORUL SPORTIV III ar putea cuprinde cartierele: Mureșeni, Nicolae Bălcescu, Ady Endre. După ce s-ar realiza această împărțire pe sectoare sportive, se va trece de urgență la inventarierea tuturor terenurilor de sport care aparțin municipiului, cu specificarea precisă a adresei acestora: stradă, număr, cartier. Ulterior, se va realiza o hartă municipală a infrastructurii sportive existente, interactivă, care se va posta pe online, în care cele 3 sectoare sportive vor fi delimitate printr-o linie vizibilă (roșie, de exemplu), iar în cadrul fiecărui sector se vor marca facilitățile sportive (terenurile de sport) printr-o steluță/asterix. În momentul în care dai un clic pe steluța respectivă se va deschide o fereastră în care vei afla ce sport se poate practica acolo, prin intermediul unei ideograme și, în plus, unde este situat terenul respectiv. Se impune și organizarea, în acest an, a unei analize privind administrarea și utilizarea infrastructurii existente. Pe terenurile de sport cuprinse în această hartă accesul cetățenilor orașului este liber/gratuit pe tot parcursul anului, cu o singură condiție: să se programeze pentru acces. Programarea pentru fiecare sector sportive se va face la o adresă de email, eventual la un număr de telefon, separate pe fiecare sector sportiv.

BAZA SPORTIVĂ A ORAȘULUI TÂRGU-MUREȘ

Baza sportivă a orașului Târgu-Mureș este constituită din totalitatea stadioanelor, terenurilor de sport, a sălilor de sport, a bazinelor de înot acoperite și descoperite, a patinoarelor acoperite și descoperite, a sălilor de popice etc. existente în oraș în anul 2023 (Obs.: în materialul extins toate acestea sunt nominalizate). Până în prezent, Primăria Târgu-Mureș și-a exprimat dorința de a lua în administrare

proprie de la Ministerul Sportului: Bazinul Olimpic, Patinoarul Municipal și Sala Sporturilor. O informație de ultimă oră mă determină să pun sub semnul întrebării intenția Primăriei?! Ținând cont de tendințele pe plan național și internațional, cât și de noile preferințe ale tinerilor de a practica noi ramuri de sport, ar fi bine ca, până în toamna anului 2024, să construim/amenajăm: un zid pentru escaladă, întrucât alpinismul sportiv va fi sport olimpic în 2024; urmează a se stabili locația; un skate-park, întrucât skateboardingul va fi sport olimpic la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024; urmează a se stabili locația; un podium special pe care să se practice break-dancingul, sport olimpic în 2024, la Jocurile Olimpice de la Paris; urmează a se stabili locația. Întrucât Ministerul Sportului a lansat, în cadrul Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, “Programul Național de investiții în infrastructura sportului”, Primăria Târgu-Mureș va folosi această oportunitate, prin “deschiderea unei linii de finanțare cu 0% dobândă pentru construcția de terenuri sportive, cu garanții de la Ministerul Sportului”. Va urma.

Aurel RAȚIU

Lasă un comentariu