Ciolacu: Dacă luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MapN, MAI, justiția, toate serviciile din România

Distribuie pe:

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că în cazul în care vor fi aplicate ad litteram angajamentele României din Planul Național de Redresare și Reziliență, vor fi “depopulate” Ministerul Apărării, cel de Interne, dar și justiția.

“Nu vă ascund că și astăzi am avut o întâlnire cu domnul prim-ministru și cu toți miniștrii de resort. Normal, și ministrul Muncii, pentru că el este șeful de filă pe acest jalon și căutăm soluțiile cele mai bune. E o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană - mă refer la pensiile magistraților, mă refer la pensia din apărare, din ordine publică, din siguranță națională - și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment noi luăm ad litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, justiția, toate serviciile din România. Dacă dorim acest lucru - eu nu îmi doresc acest lucru - mergem ad litteram. (...) Armata nu poate să aibă pensie specială. Armata are pensie de serviciu. Franța are lege specială în ceea ce privește armata, ordinea publică și serviciile. Belgia, Germania... Sunt 22 de state”, a spus el pentru Europa FM.

Liderul PSD a reproșat Guvernului care a elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență că nu l-a supus dezbaterii publice. El a apreciat că abordarea actuală din PNRR ar crea “haos” în România.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că în spațiul public există “o mare ură împotriva pensiilor speciale” și că aceasta este “îndreptățită”, având în vedere că “anumite categorii au găsit oportun să facă niște excese”.

Potrivit liderului PSD, printre aceste “excese” se numără pensiile mai mari decât veniturile obținute în timpul activității sau faptul că pensia este calculată în funcție de veniturile obținute în ultima lună de activitate. O altă “exagerare” a reprezentat-o posibilitatea de a ieși la pensie la 45 de ani.

“Toate aceste lucruri sunt prevăzute în modificare. Mai mult, săptămâna viitoare, coaliția are obligația de a veni cu anumite amendamente, astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, pentru că altfel legea trece tacit prin Senat și nu poate să mai aibă modificări. Cum este ea acum nu este acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană. (...) Pensiile parlamentarilor nu sunt pe această lege. (...) Ca și jaloane, în primul rând, avem de venit cu noua lege a pensiilor, unde să închidem inechitățile - și cred că acolo vom avea abordarea și în ceea ce privește parlamentarii și primarii. Nu este pe aceeași lege. Este o lege distinctă”, a precizat el.

Marcel Ciolacu a mai declarat că reprezentanții Guvernului vor trebui să discute cu cei ai Comisiei Europene despre fiecare categorie de pensie. El a exclus ipoteza pierderii banilor din PNRR.

“Trebuie să înaintăm și să discutăm pe fiecare categorie în parte cu Comisia Europeană, pentru că noi, în PNRR, ne-am asumat ceva care ar depopula total justiția, apărarea - când ai un conflict la frontieră, ordinea publică - când ai una dintre cele mai sigure țări din lume și toate serviciile de siguranță națională. (...) Vom merge și vom avea un dialog concret. (...) Haideți să vedem de unde pleacă răul. Unii care au fost întâmplător prin anumite funcții în statul român și au depășit aceste funcții au făcut niște greșeli. Greșeli care pot fi arătate. Dacă este nevoie, mergem ad litteram cu legislația din țara din care este comisarul și să vedem că acel comisar, care are aceeași legislație la el în țară, va spune că legislația din România nu este bună”, a spus el.

Întrebat dacă își asumă pierderea banilor din PNRR în cazul în care nu reușește să convingă Comisia Europeană de necesitatea unor modificări în PNRR, Marcel Ciolacu a negat o astfel de variantă.

“În primul rând, depui cererea de plată numărul trei. Ai două, trei luni cât se discută dacă jalonul este îndeplinit. Comisia îți dă șase luni, iarăși extensie de discuții, să fundamentezi de ce acel jalon...

Este o perioadă totuși îndelungată. Dar, e adevărat, sper ca în săptămânile următoare, în Parlament să trecem o lege cu pensiile speciale care să fie și constituțională, e foarte important, dar care să nu creeze un haos în sistem în România. Și predictibil, ca să nu minți pe nimeni. Cine dorește să se pensioneze să aibă timp să se pensioneze, iar cei care sunt în activitate să știe că gradual vor fi anumite modificări”, a precizat el. (Agerpres)

Lasă un comentariu