Județul Mureș va beneficia de 277 milioane de euro prin Programul Tranziție Justă

Distribuie pe:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a dat publicității un comunicat de presă prin care aduce la cunoștință faptul că Programul Tranziție Justă (PJT), a cărui arie eligibilă acoperă șase județe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș), beneficiază de un buget de 2,53 miliarde de euro. Conform comunicatului primele apeluri de proiecte din cele 87 finanțate prin PTJ vor fi lansate în al doilea trimestru al anului 2023. “Problema cu care se vor confrunta aceste județe este pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activități dominante în economia locală. Efectele adverse ale tranziției afectează în mai mare măsură categoriile vulnerabile, accentuând inegalitățile sociale și sărăcia extremă. Vă dau exemplu Hunedoara și Valea Jiului. Populația zonei este puternic afectată de declinul industriei miniere și expusă riscurilor din cauza unei dezvoltări economice scăzute ce nu permite atragerea de investitori. Mai mult, determină lipsa unei evoluții pozitive pe toate palierele importante care contribuie la calitatea vieții, în special educație, servicii medicale și asistență socială. Tocmai de aceea, investițiile finanțate prin program urmăresc diversificarea economică din punct de vedere al mediului, în special a sectorului antreprenorial productiv mic și mijlociu, pentru creșterea competitivității și capacității economiilor locale afectate de a genera locuri de muncă durabile, sigure și cu un nivel de salarizare atractiv”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Programul are ca obiectiv principal sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, prin generarea de locuri de muncă durabile și sigure. Printre rezultatele așteptate la finalul perioadei 2021-2027 se numără: 11.257 locuri de muncă directe create în IMM-uri; 5.845 întreprinderi sprijinite; 29.925 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională; 24.000 gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator; 266 ha de suprafețe vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie; sprijin în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru companiile Liberty Galați și Azomureș.

Vor putea depune cereri de finanțare: întreprinderi noi și existente, inclusiv întreprinderi sociale; autorități din domeniul ocupării forței de muncă, furnizori publici și privați de formare profesională; organizații neguvernamentale; autorități locale; gospodării afectate de sărăcie energetică.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu