Problemele învățământului, în atenția celor care trebuie să ajute la soluționarea lor

Distribuie pe:

Interlocutor: prof. REZI Maria, președintele Sindicatului din Învățământ Spiru Haret” Mureș

- Angajații din educație pichetează sediile prefecturii din întreaga țară. Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, anunță organizarea mai multor acțiuni sindicale. Când se vor organiza în județul Mureș?

- Județul Mureș organizează în 29 martie pichetarea Prefecturii, între orele 13 - 14. Cele două sindicate din județ, Sindicatul din Învățământ “Spiru Haret” Mureș și Sindicatul Învățământului Preuniversitar Mureș - prof. Molnár Zoltán - președinte, și-au unit forțele pentru că scopul le este comun și motivul principal este dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învățământ conduce la producerea unui dezechilibru social și îi împinge pe colegii noștri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinați să mergem mai departe cu planul acțiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariații din educație se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învățământ reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru a avea un sistem de educație performant în România. Am făcut toate demersurile legale pentru desfășurarea acestei manifestări.

- Care sunt revendicările?

- Aducem la cunoștință problemele învățământului parlamentarilor din județ, așa cum au fost făcute de fiecare dată, Prefecturii prin Comisia de Dialog Social, de asemenea și IȘJ-Mureș, care ne reprezintă și, desigur, conducerilor unităților școlare. Colegii noștri, membri de sindicat sunt informați cu toate materialele primite, cu metodologii, ordine, ordonanțe, hotărâri prin liderii lor de sindicat, prin membrii Biroului Executiv și a președinților de zonă.

Cele două sindicate, prin președinți și organizatorii manifestării, vor susține, vor cere de urgență Guvernului României să găsească soluții la următoarele: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii - cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

- În cazul în care nu veți găsi deschidere, care sunt pașii următori?

- Desigur că problemele sunt mult mai multe și manifestările vor continua cu marșul de protest din luna mai la București, cu declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

Manifestarea de la Tg. Mureș e una din cele multe care se desfășoară în perioada aceasta în aproape toate municipiile județului.

De data aceasta vom dori să demonstrăm că “Uniți suntem mai puternici!”. Ambele sindicate, prin președinții lor, aduc problemele învățământului celor care trebuie să ajute la soluționarea lor.

Pagină realizată de Letiția Bota

Lasă un comentariu