Relația dintre timpul liber și satisfacția vieții

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Austin (Texas), citați de descopera.ro, au analizat pentru 35.000 de persoane relația dintre timpul liber și satisfacția vieții, ajungând la concluzia că a avea timp liber nelimitat nu este atât de benefic pentru sănătate pe cât ne așteptăm.

Exemplul pensionarilor

Oamenii de știință dau exemplul pensionarilor, care de-a lungul perioadei profesionale visează la cât de fericiți vor fi odată ce nu vor mai fi nevoiți să meargă zi de zi la locul de muncă, când vor avea mult timp la dispoziție pentru a face tot ce își doresc și, mai ales, să se dedice hobby-urilor.

Cu toate acestea, în realitate, mulți dintre ei se bucură, într-adevăr, la început (câteva săptămâni) de petrecerea timpului liber, așa cum și-au dorit, însă mai târziu își dau seama că le lipsește acel job pe care l-au lăsat în urmă, care le-a oferit un sentiment de productivitate, de scop, și a dat sens vieții lor.

În schimb, a avea o abundență constantă de timp liber subminează fericirea din cauza... plictiselii. În această situație, pensionarii încearcă să își petreacă timpul liber în moduri mai productive, cum ar fi jocul unui sport de echipă sau voluntariatul, deoarece socializarea cu alții are un efect pozitiv, în vreme ce petrecerea a cinci sau mai multe ore de unul singur le afectează fericirea.

Două ore prea puțin, cinci ore prea mult...

Din rezultatele studiului, a reieșit că a avea mai puțin de două ore pe zi de timp liber nu este suficient pentru a fi fericit. Participanții cu mai puțin de două ore de timp liber pe zi au raportat un stres crescut, ceea ce înseamnă că erau pur și simplu prea ocupați cu munca, îngrijirea copiilor, comisioane sau alte probleme pentru a-și maximiza fericirea.

Indiferent de statutul economic, mulți oameni care muncesc (în special cei care au și copii) sunt presați de timp, dorindu-și să aibă mai multe ore libere pentru a le dedica activităților de agrement (sau chiar doar dormitului).

Însă, în mod surprinzător, nici a avea mult timp liber nu este un as în mânecă spre calea fericirii. Oamenii obțin un anumit sentiment de bucurie, de a fi productivi și de a îndeplini sarcini, dar acest sentiment se pierde atunci când ne petrecem toată ziua relaxându-ne pe plajă sau urmărind filme acasă.

“Să spunem că toată lumea din jurul meu are două ore de timp liber și, din anumite motive, eu am patru, dar nu am prieteni cu care să îl petrec. Timpul liber este mai puțin satisfăcător dacă nu îl pot petrece cu alții”, concluzionează oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu