Sprijin financiar pentru apicultori

Distribuie pe:

Zilele trecute, pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în secțiunea “Transparență decizională”, a fost postat un proiect de Ordin prin care se aprobă criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

Pentru sectorul apicol, prin intermediul intervențiilor apicole pentru perioada 2023 - 2027, finațarea se asigură din bugetul alocat fondurilor FEGA și are o valoare de 60.816.300 euro, respectiv 12.163.260 euro alocare anuală. 50% reprezintă contribuția Uniunii Europene și 50% a României.

Cererile de plată și documentele se depun până în data 4 august, inclusiv, a fiecărui an. Cheltuielile aferente intervențiilor apicole cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027 se realizează de către solicitanți în perioada 1 ianuarie - 4 august, inclusiv, a fiecărui an de cerere. Prin excepție, pentru anul 2023, cheltuielile aferente intervențiilor apicole cuprinse în Planul Strategic PAC 2023-2027 se realizează de către solicitanți în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentului ordin și 4 august 2023, inclusiv. Cererile de plată se depun la sediul centrelor județene ale APIA.

Beneficiari

Pot beneficia de intervențiile apicole: apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; asociații, federații, cooperative agricole, uniuni, constituite din apicultori conform legislației în vigoare, denumite în continuare forme asociative apicole legal constituite. Formele asociative apicole legal constituite care accesează aceste intervenții trebuie să funcționeze conform legislației naționale în vigoare la data depunerii cererii de plată.

Intervențiile aferente sectorului apicol sunt cele prevăzute în HG nr. 1571/2022.

Condițiile de eligibilitate

Pentru a beneficia de sprijin financiar apicultorii trenuie să dețină competențe în domeniul apiculturii și stupi identificați de ANZ, conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor și stupilor. De asemenea, este necesară deținerea și completarea carnetului de stupină cu toate activitățile desfășurate în cadrul stupinei (mișcarea efectivului, efectuarea tratamentelor, deplasările în pastoral) la data efectuării acestora; achiziția de medicamente pentru tratarea varoozei și/sau nosemozei necesare întregului efectiv de familii de albine, atât cel deținut, cât și cel achiziționat, indiferent de intervenția accesată. (B.V.)

Lasă un comentariu