Secretarul general ONU: Omenirea “vampirică” a “rupt ciclul apei”

Distribuie pe:

Omenirea “vampirică” a “rupt ciclul apei2, punând în pericol miliarde de oameni de pe întreg globul, a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la deschiderea conferinței ONU privind apa, un eveniment inedit organizat după o pauză de aproape o jumătate de secol, relatează AFP.

“Am rupt ciclul apei, am distrus ecosisteme și am contaminat apele subterane”, a afirmat Antonio Guterres la deschiderea conferinței la care timp de trei zile sunt așteptate peste 6.500 de persoane, între care o sută de miniștri și 12 șefi de stat și de guvern.

“Drenăm umanitatea de substanța sa vitală prin supraconsumul vampiric și utilizarea nesustenabilă a apei și o facem să se evapore prin încălzirea planetei”, a adăugat el, exprimându-și îngrijorarea cu privire la viitorul “compromis” al apei, care este “seva umanității” și “un drept al omului”.     

Cel puțin două miliarde de oameni beau apă contaminată cu fecale, fiind expuși la boli mortale, holeră, dizenterie, febră tifoidă sau poliomielită. Ca să nu mai vorbim de poluarea cu produse farmaceutice, chimice, pesticide, microplastice sau nanomateriale care afectează de asemenea ecosistemele de apă dulce. Pentru a asigura accesul tuturor la apă potabilă până în 2030, nivelurile actuale de investiții ar trebui cel puțin triplate, apreciază un raport al ONU-Apă și UNESCO.

Nu este suficientă apă în unele locuri, prea multă în altele unde inundațiile sunt în creștere sau apa este contaminată, se arată în raportul publicat marți care subliniază “riscul iminent al unei crize mondiale de apă”. (Agerpres)

Lasă un comentariu