Azi, 25 martie, la 20.30 - ORA PĂMÂNTULUI

Distribuie pe:

Organizat de World Wide Fund for Nature (WWF), Ora Pământului (Earth Hour) este “un imn colectiv”, închinat frumuseții și fragilității planetei, naturii și biodiversivității, dar și un semnal de alarmă menit a opri distrugerea lor, din neglijență, ignoranță, interese economice etc.

Evenimentul, ajuns la cea de a 17-a ediție, se desfășoară anual, în ultima sâmbătă din luna martie, când toți pământenii sunt invitați să stingă luminile, la ora locală 20.30, îngăduind Pământului... un ceas de binemeritată odihnă.

Ora Pământului (20.30-21.30) este marea mobilizare globală a WWF, adresată, în egală măsură, oamenilor, instituțiilor publice și companiilor private, în efortul comun de a oferi lumii un viitor mai sigur și durabil, gata să răspundă provocării schimbărilor climatice.

De #OraPământului2023, WWF lansează o nouă provocare, pe lângă gestul simbolic de a stinge lumina în intervalul 20.30-21.30: “Vrem să lansăm un obicei nou, acela de a dărui o oră pentru Pământ, în fiecare lună! O oră în care, singuri sau alături de familie și prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: putem să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură. Ora Pământului 2023 este o ocazie de a ne arăta grija față de natură și de a-i ajuta pe alții să înțeleagă importanța vitală pe care o are în viața noastră. Dacă trezim conștiința ecologică în oameni, avem o șansă să oprim degradarea naturii, pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare. Împreună, putem transforma o singură Oră a Pământului în mii și milioane de acțiuni de impact pentru casa noastră comună. Este important să ne unim eforturile și să fim împreună pentru crearea unui viitor sustenabil”, a declarat Hanny Bratu, director marketing WWF România.

“Povestea” a început în 2007, din necesitatea de a aborda, cu seriozitate, problema schimbărilor climatice și de a proteja mediul înconjurător.

La inițiativa WWF- Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemelor de mediu cu care se confruntă planeta. Mii de oameni au ieșit atunci pe străzile orașului, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri și concerte fără surse de electricitate, observații astronomice, picnicuri în familie, la lumina lumânării, plimbări cu bicicleta etc.

În 2008, cu puțin timp înainte de eveniment, orașul Toronto din Canada a anunțat că se alătură acestei mișcări și nu a trecut mult până când aproape 400 de orașe din 35 de țări s-au mobilizat pentru a marca Ora Pământului. Principalul motiv care a stat la baza organizării evenimentului cu renume mondial a fost conștientizarea problemei schimbărilor climatice, dar și consumul exagerat al resurselor Terrei.

Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut, în doar câțiva ani, ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În mai puțin de două decenii, mișcarea s-a globalizat, milioane de oameni din 8.000 de orașe din aproape 200 de țări nerezumându-se, în prezent, doar la a stinge luminile timp de o oră, ci participând la evenimente și activități dedicate naturii. Inițiativa s-a extins la conceptul de “Mai mult decât o oră pentru planetă” (“Beyond the Hour”) pentru a încuraja acțiuni concrete prin care oamenii să fie mai activi în comunitate și să aibă un rol mai mare în protejarea mediului.

În România, Ora Pământului (Earth Hour) se sărbătorește din anul 2009, țara noastră alăturându-se, astfel, comunității globale ce include peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid - de 9 orașe la prima ediție - Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților mai mici și mai mari.

Din anul 2012, România are trei Capitale “Ora Pământului”, care și-au câștigat acest titlu în urma participării la Competiția pentru Capitala Earth Hour: Bistrița, Timișoara și Satu Mare. An de an, tot mai multe instituții, dar și “simpli cetățeni” (inclusiv din județul nostru) s-au alăturat acestei mișcări, al cărei mesaj este același în întreaga lume: planeta este casa noastră comună, iar problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune la nivel mondial. Iar solicitarea, la unison, a milioane de oameni de pe tot globul trebuie să ajungă la cele mai înalte foruri decizionale.

În timpul pandemiei de Covid19, evenimentul s-a desfășurat exclusiv în mediul online. În 2020, în ciuda vremurilor dificile și a condițiilor neprielnice, Earth Hour a fost un veritabil succes, avertizându-i pe toți locuitorii planetei că nu putem învinge schimbările climatice fără a proteja natura și nici să refacem “o lume naturală înfloritoare” fără un climat stabil. Ediția a fost catalogată drept “un moment de forță și inspirație”, a înregistrat un record remarcabil, fiind organizată în 190 de țări și teritorii - mai multe ca niciodată - și s-a bucurat de cea mai mare acoperire online înregistrată de-a lungul timpului, precum și de sprijin oferit de personalități publice de renume, activiști de mediu, organizații și companii celebre.

Revenit la “condiții normale”, multe repere emblematice își vor relua obiceiul de a stinge luminile, într-un gest simbolic de susținere: Turnul Eiffel, Tokyo Skytree, Portul Victoria din Hong Kong, Poarta Brandenburg din Berlin, Piața Sf. Petru, Colosseumul din Roma, grădinile din Golful Singapore ș.a.

De-a lungul anilor, Earth Hour a constituit forța din spatele multor realizări în domeniul ecologic, inclusiv promovarea cu succes a unei noi legislații pentru protejarea mărilor și pădurilor: plantarea a 17 milioane de copaci în Kazahstan; furnizarea de sobe eficiente din punct de vedere al consumului de energie din surse regenerabile familiilor din Nepal și Madagascar și iluminatul caselor cu energie solară, în India și Filipine; mobilizarea sprijinului public pentru crearea unei zone marine protejate de 3,4 milioane de hectare în Argentina; crearea unei păduri de 2.700 de hectare în Uganda. În 2018, Polinezia Franceză s-a mobilizat, cu succes, pentru a proteja 5 milioane de kilometri pătrați în vederea salvării ecosistemelor oceanelor.

WWF este una dintre cele mai mari și mai respectate organizații internaționale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o rețea de peste 5 milioane de susținători în întreaga lume și derulând proiecte în peste 100 de țări, pe toate continentele.

WWF activează în țara noastră din anul 2006, contribuind la conservarea zonelor naturale și a biodiversității din Munții Carpați și de-a lungul Dunării. În fața unor amenințări majore pe care mediul înconjurător le înfruntă astăzi, în special dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu țin cont de impactul ecologic, WWF se concentrează pe acțiuni de protejare și de refacere a mediului înconjurător, care pot produce schimbări reale și de durată, în beneficiul naturii și al oamenilor deopotrivă.

WWF România sărbătorește Ora Pământului 2023 printr-o acțiune de voluntariat în Grădina Botanică “Dimitrie Brandza” din București, constând în activități de întreținere a spațiului verde - tăierea lăstărișului, greblarea frunzelor, igienizare.

“Biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură. Mai mult de 50% din PIB-ul global depinde de bunurile și serviciile pe care ecosistemele naturale le generează. La nivel global, un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, iar sănătatea ecosistemelor de care depindem se deteriorează mai rapid ca niciodată. La nivel european, situația este similară, 81% dintre habitatele protejate și 63% dintre specii au o stare de conservare precară. Pentru a limita degradarea naturii, protecția ariilor naturale nu este suficientă, este important să investim în reconstrucție ecologică la scară largă”, atrag atenția reprezentanții WWF România. (surse - www.wwf.org.uk/earth-hour; worldwildlife.org, earthhour.org; /ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour; wwf.ro/orapamantului, oradellaterra.org/ora-della-terra-wwf/)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu