Flori, frumoase flori...

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Prenume românesc de origine latină, cu semnificația “înfloritor”; este strâns legat de Zeița florilor și a vegetației din mitologia romană. 2) “Mama tuturor celor vii”, prenume de origine ebraică; este celebrată în Calendarul Ortodox la 1 Martie - Prenume de origine spaniolă asociat cu cel al Fecioarei Maria; semnificația numelui este “cântec” în limba latină și “protector” în ebraică. 3) Prenume de origine italiană cu semnificația “lumină”; este sărbătorită anual la 13 decembrie - Luminița Dobrescu. 4) Prenume cu origini elene și semnificația “neprihănită” - Semnul de prețuire oferit Femeilor la 1 Martie și Mamelor la 8 Martie. 5) Prenume de origine germană cu semnificația “om liber” - Fată, femeie sau mamă. 6) Iulia Albu - “Serviciul Român de Informații” (siglă) - “... de femeie”, pictură de Pierre-Auguste Renoir. 7) Jumătatea Aretiei! - Prenume folosit în limba greacă și în Vechiul Testament Latin, având semnificația în ebraică “a judeca”; este și prenumele unei cunoscute actrițe din țara noastră (Cocea). 8) Prenume cu origini grecești și semnificația “pace” - Ecaterina Nazare. 9) Aici... la Daciana! - Prenume germanic cu semnificația “valoroasă”, “harnică”, celebrată anual la 5 ianuarie. 10) Derivat al prenumelui Ioana, cu semnificația “Darul lui Dumnezeu” - Prenume cu origini grecești și semnificația “bunătate”; Sfânta cu acest nume este venerată anual la 5 februarie și este Patroana turnătorilor de clopote.

VERTICAL: 1) Prenume cu origini latine și semnificația “fericit”; este sărbătorită anual la 1 februarie - Vrăjit la inimă! 2) “Lohlein-Volhard Unit” (acronim) - Prenume românesc derivat de la Aurora, Zeița dimineții în mitologia romană. 3) Cu pete pe bot, despre oi (înv.) - Prenume feminin irlandez provenit probabil de la numele poetic al Irlandei; în Biblia îl găsim cu o altă semnificație. 4) Prenume care este și numele unei frumoase flori; în mitologia greacă era numele Zeiței care personifica curcubeul și era mesagera cerurilor. 5) Prenume asociat cu “puritatea”, devenit foarte popular datorită cultului unei Fecioare din Alexandria, Egipt. 6) Prenume cu origini japoneze și semnificația “măr”; este și personajul principal al unui roman al scriitorului francez Émile Zola - Prenume întâlnit mai ales în culturile africane, având semnificația “născut sâmbăta”. 7) “ ... la, la” în cântecele copiilor... la Petra! - Anca Grigoraș. 8) Inima lui Mimi! - Prenume ebraic cu semnificația “Dumnezeu este Judecătorul meu”, foarte des întâlnit în onomastica românească. 9) Diminutiv de alint de la Ionela, dar și prenume de sine stătător cu semnificația “a avea milă” - Datul la pește cu undița. 10) Prenume care ne duce cu gândul la Sfântul Andrei; conform unor legende a fost fiica regelui dac Decebal, dar și numele unei fete de origine elenă, care ar fi primit darul frumuseții de la Afrodita și darul înțelepciunii de la Zeița Atena - Anca, cea fără inimă!

Dicționar: ARE, OACĂR, TRA, UNDIT.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Știința prostiei”, apărut în data de 23 martie 2023: CONFUCIUS, M, EDER, SENECA, HOMER, PALER, OR, UED, MA, C, V, ODT, TURMA, ES, UR, NIOU, EC, BRUNO, LR, BOCA, SI, AIE, A, ARISTOTEL, NETOT, EVURI, MONTALE, EU.

Lasă un comentariu