FUNDAȚIA TRANSILVANĂ ALPHA - “Trăim și muncim pentru binele comunității”

Distribuie pe:

Cuvintele aparțin unei personalități medicale din orașul Tg. Mureș, Președintele Fondator al acestei fundații cu scopuri umanitare, axată pe activități caritabile, de ajutor material și servicii sociale, oferite celor cu nevoi speciale. Este vorba de medicul neurochirurg, doctor ALEXANDRU LUPȘA, care pe lângă activitatea sa medicala, exercitată din anul 1981 până in 2022, nici acum nu s-a oprit din activitatea socială și umanitară. În 1992, pe 17 martie, a pus bazele acestei fundații în parteneriat cu Fundația olandeza Ajutor Continuu pentru Romania, Stichting Blijvende Hulp voor Roemenie.

Pe parcursul celor 31 ani de activitate, fundația s-a dezvoltat continuu, devenind dintr-o organizație caritabilă, un centru multifuncțional de servicii sociale, recunoscut atât pe plan național cât și internațional. Plecând de la un colectiv de 8 angajați la început, în acest an Fundația cuprinde o familie mare, de peste 50 de angajați, specialiști și profesioniști, cu scopul de a oferi servicii de înaltă calitate.

Scopul final al acestei activități este îmbunătățirea permanentă a incluziunii și integrării sociale a categoriilor vulnerabile, consilierea persoanelor cu dizabilități, indiferent de vârstă (copii și adulți) și terapiile de recuperare. După mărturisirea domniei sale, aceasta este o “filozofie de ecologie umană” care atinge orice problemă de viată care este conectată cu ființa umană.

La nivelul vieții cotidiene există multe lipsuri și servicii concrete, care nu se pot rezolva doar prin legi sau alocări de fonduri. Pentru a reda speranța pentru îmbunătățirea vieții comunității, există o diversitate de departamente și programe, care urmăresc câteva obiective esențiale : promovarea grupurilor defavorizate din comunitate, pentru îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor. Acum, acești beneficiari sunt peste 1000/an, copii, tineri, ONG-uri, persoane și comunități cu nevoi speciale, fără limită de vârstă.

Programele de care beneficiază sunt diferențiate pe grupe de vârstă: Perseverență, Atrium, Start, Centrul comunitar, Cantina socială în parteneriat cu Primăria orașului și nu în ultimul rând Bucătăria ALPHA. Pe lângă cei 50 de angajați, participă și un grup de 20 voluntari. Sunt puțini oameni în țara noastră, care reușesc să facă în acest domeniu o activitate de performanță, atât de diversă și cuprinzătoare.

La 17 martie, a avut loc evenimentul de aniversare al celor 31 ani de existență a Fundației Transilvane ALPHA, iar pe 21 martie s-a sărbătorit ziua Internațională a persoanelor cu sindrom DOWN.

Nu pot să trec cu vederea una din creațiile grafice ce aparțin echipei coordonate de domnia sa. Un CALENDAR unic, original, care începe în fiecare an, cu data de 17 martie și se încheie ciclic cu aceeași dată, menționând lunar toate sărbătorile dedicate vieții și cinstirii oamenilor globului pământesc. Aș vrea să menționez câteva idei filozofice ce aparțin domniei sale “să ne trăim viața ca oameni care făurim comunitatea, lăsând după noi ceva”; “Tot ce am putut da, am dat”. Și nu este puțin lucru, într-o singură viață împlinită, dedicată în întregime Binelui semenilor. Consider că acesta este un Har Divin. Închei cu cuvintele altui mare om de pe planetă “Fii bun ori de câte ori e posibil. Și e posibil întotdeauna.” - Dalai Lama

Rodica Olteanu - artist plastic

Lasă un comentariu