Directorul CFR Călători: “Îmi voi asuma acțiunea sau inacțiunea oricărui angajat al CFR Călători. Nu îmi pot asuma subfinanțarea cronică a sistemului feroviar”

Distribuie pe:

Directorul General al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis duminică că își va asuma “acțiunea sau inacțiunea” oricărui angajat al companiei, constatată de către organele de cercetare, după accidentul produs sâmbătă seara în stația Galați, dar nu și subfinanțarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.

“Îmi voi asuma acțiunea sau inacțiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare și care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma, însă, subfinanțarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani. Profund îndurerat, transmit și pe această cale condoleanțe familiei îndoliate și întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!”, a precizat șeful CFR Călători, într-o declarație transmisă Agerpres.

La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19.19, la Gara CFR Galați, a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinația Galați - Buzău. În urma impactului, conductorul trenului implicat, o femeie în vârstă de 53 de ani și cu o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani, a decedat la spital, iar alte trei persoane au fost rănite. Totodată au fost avariate locomotiva și vagonul.

Cauzele care au generat accidentul produs sâmbătă seara în Gara Galați, la cuplarea locomotivei la garnitură, vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la fața locului, a informat CFR Călători. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat companiei feroviare să comunice rapid informațiile relevante opiniei publice. “Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-un comunicat al ministerului.

CIUCĂ, MESAJ DE ZIUA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, luni, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, că generațiilor actuale le revine responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv “din influența nefastă a Rusiei” și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

“Aducem astăzi un omagiu celor care au realizat Unirea Basarabiei cu România și au deschis calea Marii Uniri la câteva zile de la promulgarea la Chișinău a legii ce consfințește adevărul istoric al limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc. Salutăm generația actuală de politicieni și oameni de cultură care reușesc să reașeze la Chișinău bazele democrației, europenizării și ale identității românești, asumând drumul comun în Uniunea Europeană. Astăzi ne revine nouă responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înțelegerea rușinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler și Stalin”, a afirmat Nicolae Ciucă într-un comunicat de presă dat publicității, ieri, de Guvern.

El i-a evocat pe înaintașii care au determinat unirea cu Basarabia. “Ion Inculeț, Onisifor Ghibu, Vasile Stroescu, Pantelimon Halippa, Constantin Stere sunt numele fruntașilor români care au determinat unirea și care au arătat că nici un Imperiu nu poate dăinui. Basarabia a revenit, atunci, la România, după 106 ani. Avea să fie din nou răpită în 1940, printr-un act ilegal și samavolnic, ascuns într-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov. Dar, și în acest caz, am văzut că politica de Mare Putere, Marile Târguri pe seama statelor mai mici și ale popoarelor europene sau sferele de influență ale fostelor imperii nu pot dăinui. Iar Uniunea Sovietică s-a desființat la finalul lui 1991, deși Rusia slăbește greu strânsoarea teritoriilor vremelnic ocupate și scapă și mai greu de vechile metehne ale utilizării forței. O dovedește, astăzi, prin războiul de agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei”, a completat Ciucă.

CIOLACU: ÎN VIITORUL PROGRAM DE GUVERNARE AȘ VREA O TENDINȚĂ MAI MARE CĂTRE PATRIOTISMUL ECONOMIC

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că liderii coaliției discută despre viitorul program de guvernare, adăugând că își dorește “o tendință mai mare către patriotismul economic”. “Cel mai important este în acest moment viitorul program de guvernare, adaptat pe programul coaliției. Vom veni fiecare cu propuneri, le decidem în coaliție. Sper ca aceste propuneri să vină din toate părțile, să nu mai picăm iarăși în plasa în care se critică propunerile PSD. (...) Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic și am un dialog cu prim-ministrul Nicolae Ciucă în ceea ce privește această abordare. Avem o balanță comercială defavorabilă. În zona produselor alimentare, de exemplu, și vom veni cu o schemă de lucru și de ajutor și de încurajare a producției produselor alimentare pe teritoriul României. Avem un deficit de aproape 4 miliarde de euro. (...) De peste 20 de ani spunem că depășim recorduri la producție, exportăm și, după 20 de ani, am ajuns să importăm de aproape 4 miliarde, avem o balanță negativă la produsele alimentare. Trebuie să intervină statul cu un program coerent”, a spus, duminică, Ciolacu, la România TV.

El a adăugat că statul trebuie să intervină sectorial, pe mai multe paliere și va veni cu scheme de ajutor pe această zonă.

“Cea mai mare problemă a românilor în acest moment sunt prețurile la produsele alimentare și de bază. Avem obligația de a veni pentru stabilizarea acestor prețuri. (...) Am promis că până la sfârșitul anului trebuie să avem o inflație cu o singură cifră. Deci trebuie să venim cu un program de guvernare, cu un suport în direcția reducerii inflației”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a mai spus că 80% din carnea de porc pe care o consumă românii în țară e de import, la fel și 40% din carnea de pui.

Lasă un comentariu