Comediantul, Sfântul și... pământul

Distribuie pe:

* Charlie Chaplin a trăit 88 de ani și ne-a lăsat moștenire unele din învățăturile sale: “Nimic nu este pentru totdeauna în această lume, chiar și problemele noastre. Iubesc să mă plimb pentru că nimeni nu-mi vede lacrimile. Cea mai pierdută zi din viață este ziua în care nu râdem. Șase din cel mai buni doctori sunt: Soare, Odihnă, Exercițiu, Dietă, Respectul de sine și Prietenii. Păstrează-le în toate etapele vieții tale și bucură-te de o viață sănătoasă. Dacă vezi luna, vei vedea frumusețea lui Dumnezeu... Dacă vezi soarele, vei vedea puterea lui Dumnezeu... Dacă vezi o oglindă, vei vedea cea mai bună creație a lui Dumnezeu. Deci, crede-mă. Toți suntem turiști. Dumnezeu este agentul nostru de turism care ne-a definit deja rutele, rezervările și... direcțiile. Încrede-te în El și bucură-te. Viața este doar o călătorie! Așa că trăiește ziua de azi! Mâine s-ar putea să nu mai fie”.

Charles Chaplin (1887-1977), actor, comediant englez. Este considerat unul dintre cele mai mari staruri de cinema din sec. XX. Printre filmele care au captat o lume întreagă enumerăm: Piciu, Dictatorul, Luminile rampei, Luminile orașului, Goana după aur ș.a. A fost înmormântat în anul 1977, în Elveția. Sicriul i-a fost scos din mormânt de hoți pentru a cere răscumpărare de la familie. Hoții au fost prinși și reînmormântat într-un cavou cimentat, la adâncime de 1,80 m.

***

* “Năzuim spre Înviere: Vrem să aducem neamul la Biserică, pentru a ne împăca cu Dumnezeu. Vrem să creăm o școală de educație și cultură creștină pentru desăvârșirea omului, care să adune toate energiile creatoare omenești. Vrem să formăm omul nou, născut din nou lui Dumnezeu și din strădania lui personală. Vrem să înfăptuim împărăția lui Dumnezeu pe pământ cu ajutorul Duhului Sfânt, luptând împotriva forțelor satanice. Vrem să trăim într-o comunitate creștină, care să dea unitate în diversitatea formelor vieții și care să smulgă pe om din suferință morală și fizică. Prin omul nou, vrem să dăm expresie creștină, în conținut și formă, tuturor problemelor omenești din toate timpurile.”

Valeriu Gafencu (1921-1952), supranumit “Sfântul închisorilor” de către Nicolae Steinhardt. A terminat Facultatea de drept de la Iași. A făcut pușcărie pentru vina de a fi român și creștin. Este în vizorul Bisericii Ortodoxe Române pentru a fi canonizat.

***

* “Pământul soarbe ploaia ce cade de sus, dar iarăși o sloboade în formă de izvoare și fântâni binecuvântate. Noi suntem însă pământul cel rău, care soarbe neîncetat mila cerului de sus, dar, în loc de apă vie, slobozim afară izvor de ură, de otravă și de păcat. Toată firea cea necuvântătoare dă înapoi darul cerului de sus. Ogoarele dau pâinea cea coaptă din darul cerului de sus; pomii ne dau poamele; numai omul cel făcut “după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, numai omul cel ce soarbe neîncetat iertare, milă și iubire cerească, în loc de dragoste și alte roade bune, dă ură, zavistie, otravă și venin sufletesc. Ne mustră și firea cea necuvântătoare”.

P.S. I Tesaloniceni cap. 4, vers. 11: “Așadar, fraților, rămâneți tari și țineți învățăturile pe care le-ați primit prin viu grai, fie prin epistola noastră. Să căutați să fiți liniștiți, să vă vedeți de treburi și să lucrați cu mâinile voastre cum v-am sfătuit.”

Cu dragoste creștină, părintele Ilie

Lasă un comentariu