Președintele Consiliului European, în România: “Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la spațiul Schengen”

Distribuie pe:

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, luni, la București, că trebuie luată o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la spațiul Schengen. “Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat Charles Michel, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

“Este clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și sper că se va găsi o soluție posibilă și o să fac tot ce pot eu pentru a obține această decizie cât mai curând. Este un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună. Eu înțeleg această dezamăgire a cetățenilor. Aș vrea să pot să spun oamenilor din România că există și sprijin la nivel european ca România să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil”, a arătat oficialul european.

Charles Michel a spus că migrația este o provocare la nivelul UE și a precizat că o discuție pe această temă va avea loc din nou în iunie.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la spațiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat în cursul acestui an.

“Continuă toate negocierile. (...) Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiția noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună și pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcționari din Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune. Schengen este o emblemă a UE. Este vorba de libertatea de circulație a cetățenilor europeni și faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot este o palmă dată Uniunii Europene și aspirațiilor de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spațiu nu doar al Pieței Unice, ci și a libertății de mișcare”, a punctat Klaus Iohannis, Șeful statului a subliniat că pentru România aderarea la Schengen rămâne un obiectiv național.

Președintele s-a declarat îngrijorat cu privire la creșterea euroscepticismului în România, arătând că și eșecul aderării la Schengen este una dintre cauze, pe lângă războiul din Ucraina, criza energetică, inflația. (Agerpres) (foto: klaus iohannis/Facebook)

Lasă un comentariu