Belarusul explică decizia de a găzdui arme nucleare rusești

Distribuie pe:

Belarus a declarat marți că a decis să găzduiască arme nucleare tactice ruse după ani de presiuni din partea Statelor Unite și aliaților lor pentru schimbarea orientării sale politice și geopolitice, transmite Reuters.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat sâmbătă că, în viitor, Moscova ia în calcul să desfășoare armament nuclear tactic în țara vecină Belarus, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor cu Occidentul.

Ministerul de Externe belarus a explicat decizia de cooperare cu Rusia într-o declarație difuzată marți, afirmând că Belarusul acționează pentru a se proteja de Occident. “În ultimii peste doi ani și jumătate, Republica Belarus a făcut obiectul unei presiuni politice, economice și informaționale fără precedent din partea SUA, a Regatului Unit și a aliaților lor din NATO, precum și a statelor membre ale Uniunii Europene”, indică declarația diplomației belaruse. “Având în vedere aceste circumstanțe și riscurile și îngrijorările justificate ce rezultă din ele în sfera securității naționale, Belarusul este nevoit să răspundă prin consolidarea propriei securități și a propriei capacități de apărare”, adaugă declarația citată.

Autoritățile de la Minsk susțin că planurile nucleare ruse nu contravin acordurilor de neproliferare internaționale, întrucât Belarusul nu va avea un control asupra armelor respective. (Agerpres)

Lasă un comentariu