Ce vrea China!? (II)

Distribuie pe:

China, văzând că Rusia nu poate încheia acest război prin victorie, iar situația nefastă ar putea să se perpetueze, s-a decis să se implice elaborând un “Plan de pace”. Analizând acest plan, constatăm că de fapt reprezintă un mesaj pentru întreaga lume.

La punctul 1 se spune: “Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient”.

Acest prim punct definește din start intenția Chinei de a-și apăra propriul interes, având în vedere că, prin rezoluția 2758 din oct 1971, Republica Populară China a luat locul Taiwanului la ONU și deci Taiwanul este reprezentat de China la ONU și orice alipire a Taiwanului de către China este legală. O eventuală retrocedare de către RUSIA a teritoriilor ocupate din UCRAINA ar fi un precedent fericit pentru China. Acest lucru, azi pare de neconceput din punct de vedere al Rusiei. Ce ar putea propune China Rusiei în schimbul acestui lucru. Sau acceptă și o retragere parțială...

La punctul 2 din document apare dorința cea mai arzătoare a Chinei:

“Abandonarea mentalității Războiului Rece”. Și se continuă cu propoziția “ Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora.” China nu vrea să se creeze blocuri antagonice care să împiedice relațiile internaționale comerciale, economico-financiare sau de cooperare în domeniul tehnologiilor, pentru a nu-și distruge politica economică de colaborare pe care s-a bazat întreaga dezvoltare a ei. Orice fel de piedici sau blocaje în schimburile tehnologice împing China înapoi. În China s-au făcut lucruri extrordinare, dar fără o influență occidentală și fără investițiile străine cu infuzia de know-how ar fi fost posibil. China știe acest lucru foarte bine și îl transmite în mesajul său, mai ales spre marea masă a investitorilor occidentali, care au interese masive în China și care pot influența guvernele țărilor lor.

La punctul 3 spune: “Încetarea ostilităților”. Și explică academic, “Conflictul și războiul nu e în beneficiul nimănui”.

Oprirea unilaterală a războiului de către RUSIA, ar fi cea mai mare lovitură dată occidentului. În cazul opririi declarate a războiului ar putea fi interpretată, fie ca o atingere a obiectivelor de către Rusia, fie ca o victorie a Ucrainei.

Linia actuală a frontului ar rămâne granița viitoare dintre cele două state.

Teoretic, această situație este greu de acceptat atât de americani, cât și de ruși. China, totuși, vede în această situație un compromis care s-ar putea “șlefui” la masa tratativelor, dar cel mai important lucru este că ar aduce pacea.

Pacea schimbă perspectivele tuturor în comparație cu războiul și China speră că va câștiga mai mulți adepți din tabăra occidentală.

De la punctul 4 la punctul 9 se află problemele generale care trebuie rezolvate după obținerea păcii:

Reluarea discuțiilor de pace; Rezolvarea crizei umanitare; Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW); Menținerea în siguranță a centralelor nucleare; Reducerea riscurilor strategice; Facilitarea exporturilor de cereale.

La punctul 10 se cere “Oprirea sancțiunilor unilaterale”. Sancțiunile economice încurcă China; chiar dacă nu le respectă ad-literam, aceste sancțiuni influențează prețurile mondiale și creează victime colaterale care ar fi mai bine să nu existe. China este conștientă de faptul că Rusia, nu va scăpa nepedepsită și mentalitatea de război rece se va instala, atât față de RUSIA cât și față de China. Efortul depus este direct proporțional cu dorința diminuării la maxim a acestui proces.

La Punctul 11 se revine și se definește cea mai stringentă dorință a ei: “Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare”. Xi știe că, China mai are mult de lucru pentru a ajunge acolo unde vrea și are nevoie de dezvoltare și progres. Pandemia a frânat destul de mult din avântul chinezesc și acum vrea să pună capăt războiului. Lumea observă acest efort ca o luptă pentru imagine, dar realitatea economică este primordială pentru rezolvarea problemelor.

Discuția de 5 ore dintre Xi și Putin, din prima zi a vizitei, a avut ca scop principal de a-l convinge pe Putin să accepte propunerile Chinei și să găsească soluții eficiente de a le implementa. Nu știm în ce măsură se va implica Putin în acest sens, evitând în același timp să nu încurce prea mult planurile Chinei. Viitorul va decide ce variantă va adopta Xi dacă Putin refuză acest “deal”.

Punctul 12, “Promovarea reconstrucției post-conflict”, în care “China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest demers”. De aici rezultă că Ucraina, deși în plin război, este încurajată să se gândească și la epoca post-război. Refacerea țării este o temă importantă și probabil aportul Chinei nu ar fi de neglijat.

Dacă în perioada următoare va avea loc o discuție între Xi Jinping și Zelenski, și aceasta ar putea fi suficient de convingătoare, atunci există șanse de mai bine. Bineînțeles că aceasta depinde de reacția lui Putin.

Acest plan de pace, care reprezintă un mesaj, intră de abia acum în atenția analiștilor. În funcție de modul în care vor reacționa cei implicați în război, China își păstrează poziția de neutralitate urmărindu-și interesele proprii în contextul refacerii echilibrului economic și politic în lume.

Cristian Tiberian

Lasă un comentariu