Proiect: Acces cu prioritate pentru persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani

Distribuie pe:

Peste 60 de parlamentari au depus la secretariatul Senatului un proiect de lege care prevede că femeile însărcinate și persoanele care însoțesc copii cu vârste de până la 5 ani (indiferent dacă este vorba de părinți, bunici, bone sau chiar vecini) vor avea acces cu prioritate la casele de marcat din supermarketuri și la ghișeele instituțiilor publice și companiilor private, precum și la serviciile oferite de acestea.

De asemenea, proiectul prevede ca toate parcările, publice sau private, să aibă locuri special amenajate și rezervate gravidelor și celor cu copii mici.

Concret, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților comerciale publice și private, precum și în spațiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate și semnalizate cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate și (sau) persoanele însoțite de copii cu vârstă de până la 5 ani, prevede proiectul de lege.

Instituțiile publice sau companiile private care nu amenajează locurile de parcare pentru gravide riscă amenzi cuprinse între 20.000 de lei și 100.000 de lei, iar orice alt șofer care va parca pe aceste locuri rezervate ar putea scoate din buzunar până la 2.500 de lei.

Totodată, neacordarea de prioritate la casele de marcat și la ghișee se va sancționa cu o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

Nu vor plăti amenzi angajații Ministerului de Interne, ai Jandarmeriei Române, ai unităților medicale publice ori private sau ai Inspectoratului Situațiilor de Urgență, dacă aceștia se află în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

“Prin prezenta propunere legislativă, dorim să aliniem România în șirul statelor care se preocupă în mod special de accesul prioritar al categoriilor de persoane ce reprezintă subiectul acestui proiect. Amintim că, în contextul în care declinul demografic înregistrat în România tinde să devină o problemă care poate afecta pe termen mediu și lung însăși securitatea națională, statul este obligat să ia măsuri de protecție specială pentru femeile însărcinate sau pentru părinții cu copii mici”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu