Nouă comune mureșene cuprinse în cel mai mare proiect de screening a tuberculozei

Distribuie pe:

Managerul de screening din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Dragoș Dendrino, a declarat, joi, la lansarea în județul Mureș a celui mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România, că incidența reală în mediul rural a acestei afecțiuni este de două-trei ori mai mare decât incidența obținută clasic prin referirea pasivă.

“Incidența se măsoară într-un număr de cazuri la suta de mii de locuitori, programul nostru de screening - incidență de patru ori mai mare descoperită decât incidența națională, decât 40 de cazuri la suta de mii de locuitori. Suntem undeva la peste 190 de cazuri la suta de mii de locuitori. (...) În acest moment, incidența pe care o are programul național este reprezentată într-o proporție covârșitoare de persoanele care se deplasează către dispensare, cei care vin în contact cu programul național. La asta se adaugă incidența descoperită de noi în mod activ, mergând în comunități. Iar în anii care urmează, prin eforturile combinate, vom avea o imagine din ce în ce mai clară a impactului tuberculozei din România. Ce ne arată proiectul de screening este că incidența reală în mediul rural este de două-trei ori mai mare decât incidența obținută clasic prin referirea pasivă”, a declarat Dragoș Dendrino, într-o conferință de presă.

În cadrul acestui proiect, a mai spus Dendrino, au fost vizate patru grupuri vulnerabile, și anume persoanele cu domiciliul în mediul rural, persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri injectabile și persoanele aflate în penitenciar.

Specialistul în comunicare al proiectului, Paula Rusu, a arătat că analiza statistică pe datele care au ieșit după aproximativ 80.000 de beneficiari ai proiectului de screening arată o diferență mare între incidența națională și incidența în zona rurală.

“Un medic pneumolog spune așa: în spatele unui pacient diagnosticat cu tuberculoză sunt 10 cazuri nediagnosticate. Asta poate să fie infecție latentă, o infecție care nu debutează niciodată sau debutează undeva pe parcursul vieții pacientului. Și acum mă întorc la cifra brută 46,1 (la 100.000 de locuitori - n.r.) incidența la nivel național, 147,1 în rural, de șase ori mai mare. Deci, practic, ceea ce vedem în datele programului național e vârful icebergului în ceea ce privește tuberculoza, tocmai acesta este rolul acestui proiect. Screening în sine înseamnă să te duci să cauți un viitor pacient, pentru că este aproape sigur că va fi pacient înainte ca să debuteze boala, înainte ca primele simptome să își facă apariția”, a spus Paula Rusu.

Potrivit acesteia, cifrele în România sunt în scădere, dar tuberculoza rămâne totuși una dintre cele mai stigmatizante și stigmatizate boli la nivel național.

Cel mai mare proiect de screening al tuberculozei desfășurat în România implementat de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, în parteneriat cu șase organizații neguvernamentale, a fost lansat, joi, în județul Mureș și urmează să se deruleze în nouă comune - Saschiz, Albești, Nadeș, Fântânele, Ogra, Petelea, Hodac, Deda și Răstolița.

“Este un program național care se desfășoară în toate județele din România și în municipiul București (...). Și nu a poposit în județul Mureș neapărat pentru că județul Mureș este un județ problematic. (...) Suntem în zona verde, dar orientativ, ca să vă spun incidența zice că se află sub media de țară 31,7 la suta de mii de locuitori în anul 2021 și, orientativ, ca să vă dau o cifră, în județul Mureș, în anul 2022, au fost înregistrate 177 de cazuri noi și recidive, iar dintre acestea, dintre cele 177, 114 au fost vindecate sau au primit tratament complet. În județul Mureș au fost înregistrate 19 cazuri de deces prin tuberculoză”, a precizat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

La conferința de presă de la Târgu Mureș au mai participat șeful DSP Mureș, dr. Iuliu Moldovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, coordonatorul județean al programului de screening, dr. Edith Janosi, precum și un fost pacient care a trecut prin această afecțiune, Ștefan Răduț. (Agerpres)

Lasă un comentariu