UMFST “G.E. Palade”: Se lansează singurul Centru de Inovare Digitală dedicat digitalizării IMM-urilor și autorităților publice din Regiunea Centru

Distribuie pe:

În calitate de partener al proiectului Futures of Innovation Technologies EDIH, UMFST “G.E. Palade” Tg. Mureș anunță Conferința de lansare a Centrului de Inovare Digitală (EDIH) Futures of Innovation Technology (FIT) - desemnat de Comisia Europeană ca singurul EDIH din Regiunea Centru, în perioada 2022-2025. Misiunea FIT EDIH este să ofere servicii de sprijin pentru transformarea digitală a IMM-urilor și instituțiilor publice din toate cele 6 județe ale regiunii: Sibiu, Alba, Mureș, Harghita, Covasna și Brașov. FIT EDIH oferă toate aceste servicii în domeniile sale principale de specializare - Smart City, Manufacturing/Producție și eHealth/sănătate.

Centrele de inovare digitală reprezintă una dintre prioritățile-cheie ale programului Europa Digitală, care are ca scop creșterea nivelului de adopție a tehnologiilor digitale și, implicit, a nivelului de maturitate digitală a IMM-urilor și autorităților publice locale, respectiv a angajaților lor. Printre beneficiile EDIH-urilor amintim că pot ajuta IMM-urile și instituțiile publice să reducă riscul achizițiilor, înțelegând și testând tehnologiile digitale relevante pentru ele. Într-un pas următor, ele pot învăța să identifice finanțările potrivite și să-și instruiască angajații cu privire la utilizarea lor. Marele avantaj este că toate aceste servicii sunt oferite integrat și subvenționate prin Programul Europa Digitală și POCIDIF.

Serviciile integrate de sprijin pentru digitalizare sunt oferite de întregul consorțiu de parteneri FIT EDIH, format din unele dintre cele mai active organizații din Regiunea Centru în domeniul inovării și digitalizării. Amintim printre acestea ICEBERG+, UMFST G.E. Palade Tg. Mureș, ULB Sibiu, CNIPMMR Sibiu, AID Alba Iulia, AMB Brașov, ASIMCOV, AICAR, RO PARDO, Smart Factory Romania, ALT Brașov și NTT Data. UMFST G.E. Palade Tg. Mureș este partener în proiect și responsabil de pachetul de lucru Digital Upskilling, care include activități de evaluare a nivelului de maturitate digitală, crearea de module de formare care să asigure creșterea capacității companiilor și instituțiilor publice de a adopta soluții și tehnologii digitale în domeniile e-health, smartcity, manufacturing.

Conferința de lansare FIT EDIH va fi un eveniment de amploare pentru Regiunea Centru și va avea loc marți, 4 aprilie 2023, în intervalul 10.00-17.00, la Sala Parc din cadrul complexului Lux Divina din Brașov. În cadrul acesteia, vor participa toți partenerii din Regiunea Centru.

Evenimentul va fi deschis de un panel la nivel înalt, din care vor face parte însuși directorul Biroului European al EIT Manufacturing, dl Klaus Beetz, precum și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Estonia E.S. dna. Ingrid Kressel Vinciguerra, care va prezenta potențialul adus de digitalizare în dezvoltarea unei țări. Importanța susținerii digitalizării în România va fi relevată și prin contribuțiile dlui Eduard Mititelu, secretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, și dlui Dragoș Tohănean, vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României. Consorțiul FIT EDIH va beneficia și de contribuția a doi parteneri importanți pentru misiunea sa, și anume dl Florin Jianu, președintele CNIPMMR, organizație esențială pentru angrenarea mediului de afaceri din regiunea Centru, precum și pe dl prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, președintele Senatului Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și reprezentantul unuia dintre cei mai activi și ambițioși parteneri din domeniul digitalizării sectorului de producție și a industriei 4.0.  

Această sesiune va fi urmată de ceremonia de inaugurare a târgului internațional INTEK și va continua cu două specializări distincte de workshop-uri dedicate temelor - prima referitoare la orașe inteligente, mobilitate și e-guvernare, iar cea de-a doua referitoare la industria 4.0.

EIT Manufacturing și EIT Urban Mobility, comunități ale Institutului European pentru Inovare și Tehnologie și cei mai importanți finanțatori ai inițiativelor de inovare din aceste sectoare, vor fi prezenți la Brașov în cadrul conferinței de lansare FIT EDIH și a târgului expozițional de tehnologie INTEK. Reprezentanții celor două comunități EIT vor prezenta oportunitățile de finanțare a companiilor și proiectelor inovatoare de producție și mobilitate urbană, acestea completând tabloul surselor europene de granturi și instrumente financiare prin care IMM-urile românești pot să lanseze produse și servicii noi, să își dezvolte noi capacități de producție, să identifice noi parteneri, să își instruiască angajații sau să își promoveze afacerile.

Specialiștii ecosistemului european EIT Manufacturing vor discuta despre cele mai importante tehnologii ale viitorului care pot aduce industria 4.0 în Regiunea Centru. Dna Niki Kousi va deschide acest panel cu exemple de transformare digitală în regiuni europene similare cu Regiunea Centru, în timp ce dl Sándor Kolumbán, lector la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, va explica cum a putut beneficia de oportunitățile acestui ecosistem de inovare ca fondator al unui start-up din domeniul producției. Panelul dedicat ecosistemului de manufacturing și industriei 4.0 va fi moderat de dl Ciprian Candea, CEO ROPARDO și liderul activităților de testare înainte de investiție.

Dl. Traian Urban, CEO al EIT Urban Mobility, și experții din acest ecosistem european vor explica cum firmele românești și orașele din România pot profita de oportunitățile create pentru a dezvolta ecosisteme de inovare în domeniile mobilității urbane și smart city din toate țările europene - cu precădere din regiunile mai puțin dezvoltate ale Europei - printre care și România. Exemplele de bune practici din țara noastră vor fi promovate de primarul municipiului Alba Iulia, dl Gabriel Codru Pleșa, precum și în cadrul panelului celor mai inovatoare start-up-uri românești din sectorul smart city/mobilitate urbană. Panelul dedicat ecosistemului de smart city, mobilitate urbană și eGuvernare va fi moderat de dl Dragoș David, directorul Agenției Metropolitane Brașov și unul din liderii tematici în ceea ce privește domeniul de smart city al consorțiului.

Înscrierile la conferința de lansare a FIT EDIH se pot face pe pagina web a centrului la https://www.digitalinnovationhub.fit.

Persoanele interesate de informații suplimentare despre conferința de lansare a FIT EDIH sau despre cum pot beneficia IMM-urile de serviciile sale pot afla mai multe informații prin e-mail la adresa comunicare@iceberg.plus.

Lasă un comentariu