Din ciclul “Vorbește Moscova” Suedezii vor fi “trimiși la moarte” dacă țara lor aderă la NATO

Distribuie pe:

Suedezii vor fi “trimiși la moarte” dacă țara lor aderă la NATO, a avertizat ambasadorul Rusiei la Stockholm, într-o tiradă de atacuri împotriva națiunii nordice, postată pe site-ul ambasadei.

Viktor Tatarințev afirmă că Suedia și Finlanda vecină se vor confrunta cu “măsuri de răzbunare”, ba chiar vor deveni “ținte legitime” după aderare.

În atacul său verbal, ambasadorul a spus că decizia Suediei de a adera la NATO a fost “pripită” și a criticat autoritățile pentru că au procedat fără organizarea unui referendum național pe această temă.

Tatarințev a spus că, aspirând să adere la NATO, Suedia face “un pas spre prăpastie”, iar “suedezii vor fi, fără îndoială, momiți și trimiși la moarte pentru interesele altora”.

Ministrul de externe al Suediei Tobias Billstrom a anunțat, ieri, că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei pentru a-i înmâna o notă de protest vizând tentativa flagrantă de ingerință în afacerile politice interne ale țării sale: “Politica de securitate a Suediei este elaborată de Suedia - de nimeni altcineva”, a spus el.

Atât Suedia, cât și Finlanda au fost strâns aliate cu NATO vreme de zeci de ani, dar, înainte de invazia rusă, opinia publică din ambele țări s-a pronunțat, constant, împotriva aderării oficiale.

Cu toate acestea, unele sondaje au arătat că până la 80% din populație, în Finlanda, și peste două treimi, în Suedia, sunt acum în favoarea accederii în Alianța Nord-Atlantică, pe fondul războiului din Ucraina. De notat că toate cele 30 de state membre NATO trebuie să ratifice cererea de aderare a unei țări aspirante.

De când și-au clarificat intențiile, Suedia și Finlanda - care împart o graniță de 830 de mile (1.340 km) cu Rusia - sunt amenințate în mod repetat de Moscova.

Finlanda așteaptă în prezent ca Turcia să-i ratifice calitatea de membru.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va face acest lucru după vizita președintelui finlandez Sauli Niinisto, la începutul acestei luni.

Ieri, însă, Ungaria a anunțat că amână, deocamdată, ratificarea Suediei, din cauza criticilor la adresa politicilor premierului Viktor Orban: “În cazul Suediei, există o mulțime de nemulțumiri care trebuie abordate înainte ca admiterea țării să fie ratificată”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs. Autoritățile suedeze “și-au arătat, în mod repetat, dorința de a

lovi Ungaria, prin mijloace diplomatice, folosindu-și influența politică, pentru a dăuna intereselor maghiare”, a spus el, referindu-se la criticile din partea Suediei privind erodarea statului de drept de către guvernul lui Orban, în ultimii 13 ani. Premierul ungur neagă aceste acuzații, reiterând, în schimb, ideea că Suedia manifestă, de ani de zile, o “atitudine ostilă” față de Budapesta.

“Dacă mai adăugăm și necazurile și nemulțumirile Ankarei, nu mai rămâne prea mult spațiu de manevră, cel puțin nu până când suedezii încep să-și schimbe tonul și să ajute la vindecarea acestor răni”, a spus Kovacs.

Cea mai recentă amenințare la adresa Suediei și Finlandei vine după ce s-a raportat că Vladimir Putin organizează ample exerciții cu rachete nucleare, la care participă 3.000 de militari.

Aceste jocuri de război, alături de comentarii de tipul celor menționate, sunt văzute ca o încercare ostentativă a Rusiei de a demonstra Occidentului puterea de care dispune Moscova.

Trupele lui Vladimir Putin efectuează teste cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Yars “invincibil” în trei regiuni din Rusia. (sursa - dailymail.co.uk/news/article-11914849/Russia-warns-joining-NATO-make-Sweden-legitimate -target-retaliatory-measures)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu