Paștele evreiesc - Un influent rabin israelian se opune sacrificării de animale pe Esplanada Moscheilor

Distribuie pe:

Un influent rabin israelian a reafirmat, marți, că se opune oricărei sacrificări de animale pe Esplanada Moscheilor, epicentrul tensiunilor în Ierusalim, după apeluri ale evreilor extremiști în acest sens cu ocazia Paștelui evreiesc, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Declarația survine în contextul în care zeci de mii de musulmani se adună în prezent acolo pentru luna de post a Ramadanului.

Cel mai sacru loc al iudaismului și al treilea cel mai sfânt loc al islamului, Esplanada Moscheilor, pe care evreii o numesc “Muntele Templului”, se află în Orașul Vechi al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat și anexat de Israel.

Potrivit tradiției iudaice, sacrificarea unui miel sau a unui ied de Paște era o obligație religioasă pe vremea Templului din Ierusalim, distrus în anul 70 de către romani.

O organizație evreiască radicală, Hozrim Lahar (“Întoarcerea pe Muntele Templului”), a cerut recent ca acest sacrificiu să aibă loc de Paște, care începe miercuri seara, promițând 20.000 de șekeli (aproximativ 5.100 de euro) pentru oricine va realiza acest lucru.

Liderul acestei organizații a fost arestat luni ca măsură preventivă de către polițiști. Marți, două persoane, din sudul și centrul Israelului, au fost, de asemenea, arestate lângă esplanadă, în posesia unei capre, a spus poliția.

Rabinul Shmuel Rabinowitz, președintele Fundației Zidul Plângerii, “va acționa pentru a preveni aducerea animalelor” în apropierea locului pentru sacrificare, potrivit unui comunicat.

Fundația “acționează în conformitate cu directivele Marelui Rabinat al Israelului, care de-a lungul generațiilor s-a opus oricărui astfel de act” în acest loc, a precizat sursa citată.

Lasă un comentariu