Avem de ce să fim mândri! 50 de ani de la prima operație pe cord deschis efectuată în Târgu Mureș

Distribuie pe:

În 5 aprilie s-au împlinit 50 de ani de la prima operație pe cord deschis efectuată în Târgu Mureș.

“În urmă cu exact o jumătate de secol, la Târgu Mureș avea loc prima operație pe cord deschis din regiune. Performanța de atunci a profesorului Ioan Pop de Popa, a Profesorului Radu Deac și a echipei din care au făcut parte doctorii Ilniczky și Aczel venea la scurt timp după vizita la clinica de Chirurgie II și Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș a doctorului sud-african Christiaan Barnard, autorul primului transplant de cord din lume”, a transmis prof.dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș. Astăzi, IUBCvT a ajuns la peste 1.000 de intervenții pe cord deschis efectuate într-un singur an.

Acest moment important în dezvoltarea medicinei românești este celebrat, în aceste zile, prin organizarea unei Conferințe Internaționale intitulată “50 de ani de chirurgie pe cord deschis în Târgu Mureș” (4-7 aprilie). Ieri a avut loc, în Sala Mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș, un moment aniversar. Acesta a fost deschis de discursurile susținute de prof. dr. Horațiu Suciu, prof. Radu Deac și prof. Liviu Moraru. Aceștia au trecut în revistă istoria celor 50 de ani de chirurgie cardio-vasculară și transplant din Târgu Mureș. La manifestare au fost prezenți prefectul județului Mureș, Mara Togănel, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, pro rectorul UMFST, prof. dr. Klara Brânzaniuc, alți oficiali din domeniul medical. Prof. dr. Horațiu Suciu i-a mulțumit, public, prof. Radu Deac pentru cei 50 de ani de activitate și cei 35 de ani în care a condus “Institutul Inimii” din Târgu Mureș. La rândul său, prof. Radu Deac a spus că este mândru că dr. Horațiu Suciu este continuatorul a tot ce a început în urmă cu 50 de ani.

În cadrul manifestării au fost trecute în revistă principalele realizări în cei 50 de ani activitate, inclusiv primul transplant de inimă făcut în Târgu Mureș, în 14 noiembrie 1999, și au fost evocate personalitățile celor care au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri a medicieni.

50 de ani de performanță, celebrați prin muncă: două operații pe cord, implantarea unei inimi artificiale și un transplant

Chiar în cursul acestei săptămâni, la IUBCvT Târgu Mureș au avut loc o serie de intervenții, prof. dr. Horațiu Suciu spunând cu această ocazie că “astăzi îi onorăm pe profesorii noștri. Și o facem fără festivisme. O echipă de 20 de specialiști în chirurgia cardiovasculară din România, Ungaria, Serbia, Croația, Polonia și Germania se află chiar acum la Târgu Mureș. Ieri (în 4 aprilie - n.r.) am realizat împreună două operații pe cord, iar astăzi (5 aprilie - n.r.) am implantat o inimă artificială. La doar câteva zile după un transplant de cord, la un pacient care acum o lună primise și el, cu succes, o altă inimă artificială”.

“Vreme de 50 ani, generații întregi de chirurgi cardiovasculari din Târgu Mureș au făcut ca inimile să bată și timpul vieții să curgă mai departe pentru oameni aflați, de multe ori, în situații limită. Astăzi, oprim timpul pentru o secundă. Să mulțumim”, a mai transmis prof. dr. Horațiu Suciu. Astfel, proiectul generației anilor `70 este împlinit acum de un altul, al altei generații, peste arcul de timp al unei jumătăți de veac. “În curând, pornim construcția, la Târgu Mureș, a noului Institut al Inimii”, spune prof. dr. Horațiu Suciu, referindu-se la investiția de peste 105 milioane de euro care va fi făcută în Târgu Mureș.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu