Noi specialități conexe actului medical

Distribuie pe:

Serviciile de audiologie, terapie vocală, nutriție și dietetică au fost incluse pe lista specialităților conexe actului medical, informează Guvernul. Executivul a modificat, în ședința de joi, Ordonanța de Urgență nr. 83/2000 privind organizarea și funcționarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical.

“Din lista specialităților conexe actului medical au fost excluse serviciile de tehnician aparatură medicală, precum și fizio-kinetoterapeutul și profesorul de cultură fizică care sunt incluse activității de fizioterapeut și au fost completate cu serviciile de audiologie, terapie vocală, nutriție și dietetică. De asemenea, din lista serviciilor conexe actului medical care se pot desfășura prin cabinete de practică individuală au fost excluse serviciile de biologie, biochimie și chimie din sistemul de sănătate din România, precum și cea de fizică medicală", informează Guvernul.

Potrivit sursei citate, modificările aduse vor contribui la dezvoltarea, eficiența și calitatea serviciilor acordate în domeniul sănătății. Toto-dată, furnizorii de servicii conexe actului medical trebuie să-și exercite activitatea “în strictă concordanță”cu prescripțiile medicale ale medicului curant, cu nevoile medico-psihosociale ale beneficiarilor și cu normele legale.

Modificările aduse clarifică lista serviciilor conexe actului medical pentru care se autorizează personalul, precum și a serviciilor conexe actului medical care pot fi furnizate prin cabinete de liberă practică.

“Astfel, serviciile conexe actului medical se pot organiza în cabinete cu sau fără personalitate juridică și sunt furnizate de persoane autorizate de Ministerul Sănătății, altele decât medicii, iar condițiile de autorizare a persoanelor, pentru practicarea serviciilor conexe actului medical, se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătății. Serviciile publice conexe actului medical sunt următoarele: tehnică dentară; biologie, biochimie și chimie în sistemul sanitar din România; fizică medicală; fizioterapie; psihologie; logopedie; sociologie; optică - optometrie; protezare ortezare; protezare auditivă; audiologie; terapie vocală; nutriție și dietetică", informează sursa citată.

Agerpres

Lasă un comentariu