Din învățământul mureșean...

Distribuie pe:

Elevi mai informați

Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au desfășurat, zilele trecute, activități informativ-preventive la Școala Gimnazială “Ion Chinezu” din Sântana de Mureș și Școala Generală Ceuașu de Câmpie.

Peste 80 de elevi din clasele I-IV și V-VII au luat parte la discuții interactive referitoare la principalele măsuri care pot fi luate pentru a preîntâmpina victimizarea minorilor, atât în unitățile de învățământ, cât și în afara acestui cadru. Prin intermediul temelor abordate s-a urmărit conștientizarea și prevenirea situațiilor de tip bullying, formarea unui comportament responsabil și cunoașterea principalelor aspecte referitoare la siguranța rutieră.

Sfaturile și recomandările polițiștilor au mai vizat modul de traversare a străzii, importanța respectării regulilor de circulație și deplasarea în siguranță de acasă către școală sau invers, în vederea prevenirii producerii unor evenimente rutiere negative, precizează Compartimentul Relații Publice din cadrul IPJ Mureș.

Parteneriat instituțional - Prezentarea drogurilor ilegale și efectele nocive asupra tinerilor

La începutul acestei săptămâni, în cadrul ședinței cu inspectorii școlari din Inspectoratul Școlar Județean Mureș, au fost prezentate drogurile ilegale și efectele nocive asupra tinerilor. Informarea a vizat recunoașterea semnelor consumului de droguri, efectele și riscurile consumului de droguri (în special cele medicale), precum și aspecte legislative. Tot în cadrul parteneriatului s-au mai desfășurat acțiuni cu directorii unităților de învățământ din județul Mureș, precum și cu consilierii școlari. Acestea se derulează în paralel cu campaniile Agenției Naționale Antidrog, preciza Ion Roman Aleodor.

În baza parteneriatului existent (încheiat în cursul acestei luni), au fost prezenți: Ion Aleodor Roman, comisar de Poliție, Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, și Laura Creifelean, psiholog, Direcția de Sănătate Publică Mureș. Ieri, 25 aprilie, o activitate similară de informare a avut loc pentru elevii de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Reghin, am aflat de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt I.Ș.J. Mureș.

PREMIEREA Concursului Regional de creație literar-artistică Valurile Copilăriei”

În biblioteca Școlii Gimnaziale “Sf. Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș a avut loc, la începutul acestei săptămâni, premierea elevilor care s-au remarcat prin talentul creativ și artistic din cadrul concursului “Valurile Copilăriei”.

În cadrul acestui proiect ne-am propus să aducem bucurie și o rază de speranță în sufletele tuturor celor care încă mai cred că sunt copii.

Copilăria … mai întotdeauna ea trezește în sufletul omului un sentiment de melancolie: lumea tihnei în care visează gingaș și cu sfială mugurul omenesc ce abia se deschide la viață.

“Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată. Și, drept vorbind, acesta-i adevărul… Așa eram eu la vârsta cea fericită, și așa cred că au fost toți copiii, de când e lumea asta și pământul, măcar să zică cine ce a zice”.

Sămânța roditoare a creativității o constituie imaginația, acea funcție care transformă impresiile, amintirile, ideile noastre creând combinații, plăsmuiri variate, unele din ele constituind izvorul principal al inspirației creatoare de valori.

Concursul Regional s-a desfășurat pe trei secțiuni: poezie, proză și pictură.

Acesta face parte din activitățile educative CAER, susținute de IȘJ Mureș. Un colaborator și membru al juriului care ne-a onorat cu prezența la premierea elevilor a fost dl director Băciuț Nicolae, alături de primarul Sângeorgiului și dna dir. adj. prof. Frenț Laura.

În deschidere, elevii de la Palatul Copiilor din Tg. Mureș, sub îndrumarea profesorilor Belean Marius și Bucur Eliza, au emoționat publicul, fiind vrăjiți de glasul elevelor: Toma Anastasia, cu piesa “Îngerul meu”, și Bucur Ariana, cu piesa “Hora din Moldova”. Amintim câțiva elevi, din cei 40 premiați, care s-au remarcat cu lucrări deosebite: Blaga Andreea, locul I, Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu”; Suciu Oana, Școala Gimnazială “Europa”; Ceușan Bogdan, Școala Gimnazială “Dacia”; Belean Delia, Școala Gimnazială “Al. Ioan Cuza” din Tg. Mureș; Petho Zsofia, Cristești; Cozgarea Alexandru, locul II, Macavei Alexia, Sângeorgiu de Mureș, Jakab Cristian; Chirilă Sara, Școala Gimnazială “N. Bălcescu”; Citirigă Mara, Colegiul Național “Unirea” din Tg. Mureș; Basalic Ania, Școala Gimnazială “Traian”, Târnăveni.

Premiile elevilor au fost asigurate de primăria Sângeorgiu de Mureș, Durkopp Adler și Ecofruct Sâncraiul de Mureș. Mulțumim sponsorilor!

“Copilăria, e-o vacanță/ În care toți, voioși, zburdăm/ Și zi, și noapte împreună/ Cântăm, călătorim, zburăm”. (eleva Belean Delia, cls. a V-a)

Coordonator de proiect, prof. Gabriela BUTA

Lasă un comentariu