Din ciclul “Dragi elevi, ne dați voie să vă sancționăm un pic?” Pedepse (de catifea) pentru violența fizică în școli

Distribuie pe:

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a coborât milităria din pod, adoptând, luni, un amendament potrivit căruia violența fizică sub orice formă din școli se va sancționa, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situații foarte grave, cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ, cu excepția elevilor din învățământul postliceal.

Analiza disciplinară poate fi inițiată de personalul școlar în urma unei încălcări a regulamentelor unității de învățământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevului. Elevul și părinții/tutorii legali sunt informați cu privire la natura încălcării și sunt convocați la o întâlnire formală, într-o încăpere anume destinată, cu (bănuim) pereții căptușiți.

Elevii au dreptul la apărare și nu pot fi supuși unor sancțiuni colective. Pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unității de învățământ, în cadrul activităților extrașcolare sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online. Înțelegem (dar poate nu înțelegem bine) că, dacă fapta se consumă seara și profu' e atacat la ieșirea din magazin sau în scara blocului, care va să zică că “nu se pune”.

Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt: observație individuală; mustrare scrisă; retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul; mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ; exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal. Aceste sancțiuni pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.

Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context. Mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ, exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ, nu se pot aplica în învățământul primar.

Preavizul de exmatriculare și exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.

Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

Elevii care au fost sancționați beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, iar cei care se fac responsabili de deteriorarea sau sustragerea bunurilor unității de învățământ sunt obligați să acopere toate cheltuielile ocazionate de lucrările necesare reparațiilor sau, după caz, să restituie bunurile ori să suporte toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase. În cazul distrugerii sau deteriorării manualelor școlare primite gratuit, elevii vinovați înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător disciplinei, anului de studiu și tipului de manual deteriorat, în caz contrar, urmând să achite contravaloarea manualelor respective, cu mențiunea că nu pot fi sancționați cu scăderea notei la purtare pentru distrugerea sau deteriorarea manualelor școlare.

...În ce ne privește, avem... vaga bănuială că va mai curge multă apă prin albia râurilor până când aceste “groaznice” măsuri vor fi puse în aplicare, dascălii urmând să fie atenți nu care cumva să se aleagă, și mai abitir, cu brișca-n jugulară și cu reclamații la Curtea Europeană a Drepturilor Omului...

Ileana Sandu

1 comentariu

Lasă un comentariu