Bilanț: Consultările publice ale UDMR Mureș s-au încheiat

Distribuie pe:

Conform unui comunicat de presă transmis joi redacției noastre, UDMR anunță că s-a încheiat seria de consultări “Guvernăm pentru Comunitate” organizate în județul Mureș. “În cadrul consultării, în ultimele două luni, ne-am întâlnit cu comunitățile noastre și cu liderii locali din peste 40 de comune din județul Mureș, am discutat față în față cu aproape 3.000 de persoane. De asemenea, am avut întâlniri individuale cu grupuri de pensionari, membri ai familiilor, lideri religioși, profesori și antreprenori, toți aceștia fiind activi și influenți în modelarea comunităților noastre”, se arată în documentul citat.

La conferința de presă de bilanț au participat senatorii județului Mureș, Császár Károly și Novák Levente, deputatul Kolcsár Károly și Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, respectiv, al organizației județene al UDMR Mureș, au fost prezenți Kovács Mihály Levente, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș și președinte al organizației UDMR Târgu Mureș, Csibi Attila, președinte executiv al organizației județene UDMR Mureș și, în calitate de gazdă, Osváth Csaba, primarul comunei Acățari.

“Faptul că Acățari a fost gazda acestui eveniment de încheiere a consultării se datorează faptului că și în această comună se lucrează deja la construirea unei rețele de apă și canalizare, care este, poate, cel mai vechi deziderat și problemă a comunității” - a declarat primarul Osváth Csaba în calitate de gazdă.

În Mureș se construiesc 10 noi creșe, din fondurile de finanțare obținute de la Ministerul Dezvoltării și 10 din alte fonduri europene. “Cei mai mici vor avea acum posibilitatea de a învăța într-un loc sigur în Acățari, Crăciunești, Glodeni, Sărățeni, Zau de Câmpie, Pănet, Sărmașu, Chibed, Fântânele, Mădăraș, Măgherani, Vărgata, Bălăușeri, Deda, Livezeni, Sântana de Mureș, Sovata, Miercurea Nirajului și Târgu Mureș”, se arată în comunicat.

“Instituțiile de bază a comunității noastre, cum ar fi școlile, grădinițele, creșele, centrele de sănătate și instituțiile sociale au fost reînnoite, multe sunt în curs de renovare” - a relatat senatorul Novák Levente. În ultimii doi ani, în comunele conduse de primari UDMR au fost renovate, construite și reabilitate școli, instituții culturale și centre culturale. Au fost renovate, construite, extinse și dotate școli în 35 de comune din județ. În multe localități, lucrările sunt încă în curs de desfășurare sau vor începe în următorii ani, dar fondurile sunt deja disponibile.

În același timp, “obiectivul Uniunii este de a se asigura că apa potabilă, canalizarea, rețeaua de gaz și asfaltul să nu fie un element de lux”, a subliniat senatorul Császár Károly. “În prezent, aproape că nu mai există nicio comună din județul Mureș în care să nu se construiască rețele de apă și canalizare, să nu se extindă rețelele de gaz și să nu se repare, asfalteze drumurile. În 34 comune, conduse de UDMR în județul Mureș, se lucrează la construcția și extinderea rețelei de apă și canalizare”, se precizează în comunicatul de presă.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, pe lângă realizări, a subliniat în ceea ce privește viitorul că “perioada următoare este și ea despre dezvoltare, despre construcție. Trebuie să folosim fiecare oportunitate pentru a ne dezvolta comunele. Am depus trei proiecte la Compania Națională de Investiții pentru construcția de spitale și pentru extinderea sistemului nostru de sănătate. Dar dezvoltarea continuă a aeroportului rămâne o prioritate, iar pentru acest scop am depus trei cereri de finanțare la Ministerul Transporturilor. Iar în domeniul educației și formării, solicităm finanțare din Planul Național de Redresare pentru a dota trei centre de formare incluzivă și Centrul de Resurse și Consiliere Educațională cu echipamente speciale de diagnosticare și dezvoltare.”

Opiniile publicului, strânse în cadrul consultării, au fost prezentate de Kovács Levente, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș. Vicepreședintele a declarat că, analizând problemele, a reieșit că prezența urșilor reprezintă o problemă în multe comune și că este nevoie de un plan rapid pentru a asigura un mediu sigur cetățenilor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu