Câți români au venituri lunare peste salariul președintelui

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor a identificat aproximativ 81.000 de români - stat și privat - care obțin lunar peste 25.000 de lei din salarii și venituri asimilate, inclusiv din sporuri și indemnizații pentru consilii de administrație, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

O corelare cu date transmise de către Inspecția Muncii, care arată că la nivelul economiei sunt în total, stat și privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, sugerează că foarte multe astfel de venituri mari apar în bazele de date ale ANAF și Ministerului Finanțelor, dar nu și în Revisal, la Inspecția Muncii. Printre cei care nu apar în Revisal, potrivit legii, sunt militarii, structuri ale MAI, SRI, SIE, STS, SPP, parlamentarii, unii demnitari, primarii și magistrații.

Totodată, aceste domenii cu angajați care nu apar în Revisal sunt tot cele în care sunt foarte mulți beneficiari de pensii speciale.

Bugetari cu venituri (nu doar salarii) de peste 25.000 de lei pe lună sunt și în domenii precum gestionarea de fonduri europene, sănătate, dar și educație.

Ministerul Finanțelor analizează aplicarea unei cote de impozit de 16% în cazul veniturilor obținute din surse publice și care depășesc 25.000 de lei pe lună.

Ar intra astfel veniturile din salarii, sporuri, indemnizații în CA-uri, pensii speciale etc. Cota de 16% se va aplica părții de venit care depășește 25.000 de lei pe lună, în timp ce pentru suma de până la 25.000 de lei ar rămâne impozitul de 10%.

Lasă un comentariu