Obiceiurile, cultura și... strămoșii

Distribuie pe:

Motto: “Este evident că în sânul omenirii, popoarele n-au ființă decât prin cultura lor deosebită; de îndată ce imită cultura altor neamuri, ele se confundă cu dânsele și nu mai există”.

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), primul Domnitor al Principatelor Unite Române

* “Cultura și fericirea unui popor nu stă în schimbarea portului, în mania de a se lepăda de învechime (obiceiuri vechi) și de a lua orice lucru străin și nou, ci în respectul cuvenit aducerii aminte a strămoșilor, în păstrarea averii și a limbii, a driturilor (obiceiuri) și a numilor (numelor) ce ne-au lăsat. Acestea să ne sârguim a le păstra, a le îmbunătăți, a le străluci prin o adevărată lumină și prin practica virtuței (virtute) ce derogă”.

Gheorghe Asachi (1788-1869), scriitor, om de cultură.

***

* “A cultiva înseamnă a învăța pe oameni să cugete bine: a lumina ce fusese întunecat, a lăți lumina peste cele ce ni se cuvine să știm; a limpezi ideile oamenilor; a-i păzi de greșeli și de preudecăți. «Cultura» este luminarea duhului omenesc. Ea se face încetul cu încetul, treptat, din istoria cea veche a oamenilor. Un stat omenos nu va putea ajunge la progres decât numai prin cultură. Dușmanii culturii libere sunt dușmani ai păcii și ai liniștii cerute de societatea omenească.”

George Barițiu (1812-1893), om politic, publicist, istoric, figură proeminentă a Revoluției din 1848, din Transilvania.

***

* “Cultura... e împlinirea omului. Ea e așa de mult împlinirea omului, încât acesta nu are posibilitatea de a o nega cu adevărat și efectiv, chiar dacă ar fi convins de inutilitatea și primejdiile ei. Ea nu e, deci, o podoabă, pe care s-o poți azvârli, când nu mai există, sau o haină pe care s-o poți lepăda când nu mai ține de căldură. Ea este expresia vizibilă a existenței umane. Cultura este expresia directă a unui mod de existență sui-generis (unic în felul său), care îmbogățește cu un nou fir, cu o nouă culoare canavaua (pânză rară pe care se execută niște broderii) cosmosului.”

Lucian Blaga (1895-1961), eseist, filosof, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, diplomat și academician.

P.S. I Ioan cap. 2. vers. 9-11: “Fraților! Cine zice că este în lumină, și pe fratele său îl urăște, acela este în întuneric până acum. Cine iubește pe fratele său rămâne în lumină și sminteală nu este în el. Iar cel ce urăște pe fratele său este în întuneric și umblă în întuneric și nu știe încotro se duce pentru că întunericul a orbit ochii lui”.

Cu dragoste creștină, părintele ILIE

Lasă un comentariu