Ziua Internațională a Presei a fost sărbătorită, miercuri, la Târgu Mureș, printr-o masă rotundă având ca temă “Reflectarea minorităților naționale în presă”, în organizarea Asociației Uniunea Democrată a Italienilor - UDI, la aceasta fiind invitați jurnaliști reprezentând comunitățile maghiară, germană și romă.
Discuțiile au vizat specificul presei care se adresează minorităților naționale și perspectiva jurnaliștilor asupra modului în care sunt prezentate minoritățile etnice în mass-media, accentul fiind pus pe ideea potrivit căreia ceea ce e important pentru presă, în general, poate nu e chiar atât de relevant pentru o comunitate etnică.
“Este ceva specific pentru că publicul de limbă maghiară, chiar dacă are ocazia să vadă știrile naționale și locale în limba română, unele dintre știrile noastre sunt specifice, ele nu se regăsesc în presa de limbă română și nici nu avem pretenția să le regăsim acolo pentru că sunt total specifice comunității, mai ales cele culturale. În ceea ce privește știrile politice, le poți regăsi și acolo, dar cu o cu totul altă intonație și, câteodată, citești ceva în limba maghiară despre un eveniment și în limba română cu totul altfel și ți se pare că au fost două evenimente total diferite. Nu e un dublu discurs, ci fiecare vede din propriul său punct de vedere fără să distorsioneze adevărul, ceea ce e important pentru mine, e mai puțin important pentru altcineva și viceversa”, a declarat jurnalistul Szucher Ervin.
În privința presei de limba germană, jurnalistul Alois Kommer susține că abordarea este oarecum asemănătoare ca și cea a presei maghiare și că aceasta nu se concentrează doar asupra evenimentelor din capitală, ci urmărește să abordeze și alte evenimente, comparativ cu presa de limbă română.
“Cred că în ceea ce privește subiectele, cel puțin, presa de limbă germană are un specific etnic pentru că abordează un pic diferit sau abordează alte subiecte decât presa de limbă română. Cu toate că și publicul care urmărește emisiunile în limba germană simte nevoia să fie informat de ceea ce se întâmplă în țară, cu siguranță sunt și alte subiecte importante. Ne permitem să nu ne concentrăm doar pe București, ci să abordăm și alte subiecte”, a spus jurnalistul Alois Kommer, președintele Funk Forum.
Realizatorul de emisiuni pentru romi, Rudy Moca, este de părerea că dacă presa de limba maghiară și germană este bine reprezentată în zonele locuite de aceste comunități, nu același lucru se poate spune și despre romi, în special pentru faptul că elitele care se desprind din această minoritate se distanțează și nu își mai asumă apartenența la comunitate.
“Comunitatea romă nu face parte din acea zonă care este interesată de presa scrisă, audio sau vizuală. E o comunitate care este interesată doar atunci când se vorbește de cultura romă, rezumată la cântec și joc, doar atunci este interesată. A avut «norocul» de a-și forma o mare masă de oameni care absorb cultura manelelor. În cadrul comunității rome nu prea există oameni de presă, sunt vreo trei sau patru care sunt angajați ai unor trusturi de presă și simt nevoia să se alinieze politicii acelor trusturi de presă atunci când scriu articole și nu neapărat despre romi. Articolele care apar despre comunitate, în proporție de 95-97%, sunt făcute de ne-romi. Trebuie să recunoaștem că nu prea există presari din rândul romilor, odată pentru că nu au studii, după aceea pentru că această profesie nu este una care să îi facă să se apropie de domeniu pentru că nu au niciun fel de satisfacție. Atunci toată partea care scrie despre romi este făcută de către jurnaliști ne-romi și fiecare vede din perspectiva lui și îl descrie din poziția din care privește”, a spus Rudy Moca, actor de profesie.
Jurnalistul a precizat că este trist faptul că minoritatea romă nu a găsit nici acum acea modalitate de a putea să își formeze oameni de presă care să îi reprezinte, însă nici nu se deschide curiozității celor din afară, pentru a arăta și partea frumoasă pe care o are.
Președintele Asociației Uniunea Democrată a Italienilor, Corina Ceaușescu, a arătat că organizația promovează cultura, tradițiile, obiceiurile și interesele comunităților de italieni din România și militează pentru profesionalism și libertatea de exprimare, astfel încât problemele comunităților etnice să fie reflectate obiectiv în presă.
“În același timp, UDI militează pentru profesionalism și libertatea de exprimare, astfel încât problemele comunităților etnice să fie reflectate în mod real în presă. Comunitatea italienilor este deficitară în ceea ce privește presa. În momentul de față, există un ziar care apare la București, o revistă care apare o dată la trei luni de zile și este un site cultural unde apar traduceri bilingve, la Timișoara. Suntem deficitari aici, dar sperăm ca lucrurile să se schimbe”, a spus Corina Ceaușescu.
La dezbaterea de la Târgu Mureș au participat și o serie de jurnaliști români. (Agerpres)