Investiție de 7,5 milioane de euro la Târgu Mureș - Fabrica PET Recycling Team

Distribuie pe:

Asocierea formată din Grupul Alpla (Austria), Ecohelp SRL (România) și United Polymer Trading (Elveția) a inaugurat, la Târgu Mureș, fabrica PET Recycling Team, construită în urma unei investiții de 7,5 milioane de euro, care va livra 18.000 de tone de plastic reciclat pe an.

“Centrul industriei europene a reciclării se mută la Târgu Mureș. De peste un deceniu, eu și echipa mea dezvoltăm un proiect de cercetare continuă în domeniul reciclării PET-urilor. Astfel, în 2020 am finalizat proiectul primei linii tehnologice care produce în acest moment fulgii PET a căror calitate a fost apreciată a fi printre cele mai bune la nivelul Uniunii Europene. A fost un proiect pornit de la zero (...) De peste 10 ani, grupul nostru furnizează fulgi de calitate pe piața europeană de rPET food-grade. A sosit momentul să producem granule de rPET food-grade de înaltă calitate la Târgu Mureș. Atât România, cât și macro-regiunea avea nevoie de un astfel de producător, întrucât este firesc să se proceseze acasă ceea ce colectezi și reciclezi. Nu întâmplător locația noastră este chiar în centrul României. Mai mult decât atât, există obiectivul rPET 2025. Tocmai pentru că este cel mai important aspect am lăsat la sfârșit faptul că noi toți, actorii principali din lanțul PET-ului, trebuie să contribuim la reducerea de CO2 din atmosferă. Este un obiectiv la care vă chem să ne solidarizăm prin acțiunile noastre viitoare”, a declarat directorul general al fabricii PET Recycling Team Târgu Mureș, Mihail Moloiu.

Prima linie de extrudare pentru producția de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a PET Recycling Team Târgu Mureș a fost pusă deja în funcțiune, iar granulele rPET de calitate alimentară obținute prin acest proces servesc ca materie primă pentru noi preforme și sticle.

În cadrul inaugurării oficiale s-a precizat că acest joint-venture a luat ființă în toamna anului 2021 și combină seturile de competențe ale celor trei companii implicate: ALPLA, care deține o experiență ca specialist global în reciclare și producător de ambalaje, United Polymer Trading (UPT) are o rețea extinsă de distribuție a materialelor plastice și a materialelor reciclate, iar compania locală Ecohelp SRL furnizează fulgi de PET reciclați din PET-uri colectate din deșeurile menajere, în urma unei inovații proprii.

La inaugurarea PET Recycling Team Târgu Mureș au participat circa 150 de persoane, între care și Günther Lehner, CEO ALPLA, care a prezentat experiența globală pe care grupul o deține, având afaceri pe toate continentele, cu excepția celui australian, și Georg Lasser, directorul de dezvoltare a afacerilor, achiziții și vânzări al diviziei de reciclare din cadrul ALPLA.

Potrivit oficialilor ALPLA, grupul produce anual aproximativ 203.000 tone de rPET și 74.000 de tone de rHDPE, iar până în anul 2025, grupul va investi 50 de milioane de euro pe an în extinderea continuă a activităților de reciclare.

Lasă un comentariu