Plata cash a salariilor ar putea fi interzisă prin lege

Distribuie pe:

Plata salariilor cu cash ar putea fi interzisă atât la stat, cât și în privat, după ce un proiect de lege în acest sens a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plenul Camerei, care este for decizional.

Inițiativa aparține deputatului PNL George-Cristian Tuță și mai multor parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR și minorități. Totodată, proiectul este sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri, scrie Profit.ro, citat de Spotmedia.ro.

Potrivit inițiativei, de la încasarea salariilor doar în conturi bancare sunt excluse persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar, potrivit Legii 258/2017 - persoane cu venituri lunare care nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie (stabilit la 6.789 de lei pentru acest an).

“Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că schimbările necesită o perioadă de adaptare, de aceea am propus ca beneficiarii de pensii și de ajutoare sociale să nu fie astăzi cuprinși în această formă de a-și încasa veniturile în contul respectiv, putând să opteze pentru cash”, declara Tuță.

O excepție generală este introdusă pentru salariații din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională (Armată, Jandarmerie, Poliție, SRI și SIE).

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, spune însă că nu îi este clar cum obligativitatea plății salariului pe card combate munca la negru.

“Este un proiect care nu este, de fapt, despre acces și educație. Este un proiect care, mai degrabă, vine cu obligativități. Partea aceea cu obligativitatea plății salariului pe card, unde iarăși se face același amalgam că toți românii sunt niște infractori, deși noi știm că sunt undeva la mai puțin de 1% din ei care fac nefăcute, acum vrem să reglementăm și să impunem o regulă pentru un domeniu întreg doar pentru câteva cazuri.

Nu mi-e clar cum obligativitatea plății salariului pe card combate munca la negru. Cineva care plătește pe cineva la negru poate în continuare foarte bine să folosească cash-ul pentru a plăti diferența la negru, e partea aceea de muncă la gri”, spune Năsui.

Un alt deputat USR, Victor Ilie, a inițiat un amendament prin care angajatorii să poată opta pentru plata salariilor în limita a 4.000 de lei pentru fiecare salariat, însă acesta a picat la vot.

Reprezentantul MasterCard, unul dintre cei doi mari procesatori de carduri, a arătat că susține proiectul de lege și că nu este de acord cu modificarea propusă de Ilie.

Lasă un comentariu