Ieftiniri masive ale carburanților: Prețul motorinei a coborât sub cel al benzinei pentru prima dată în ultimii ani

Distribuie pe:

Prețurile carburanților au coborât sub 6,5 lei/l în toate stațiile Petrom și Lukoil și chiar și în unele stații OMV, în urma deciziei celor două companii de a reduce vineri semnificativ, pentru a doua zi consecutiv, prețurile.

Ieftinirile de vineri, care au ajuns și la 14 bani/l la motorină, în cazul companiei controlate de gigantul rus, și la 9 bani/l la benzină, în cazul liderului pieței, au fost mai mari decât cele efectuate în ziua precedentă, relatează Profit.ro, preluat de Agerpres.

Prețul motorinei a coborât sub cel al benzinei pentru prima dată în ultimii ani, după ce în octombrie 2022, dieselul era mai scump cu 1,5 lei/l.

Și MOL și Rompetrol au redus cu aproximativ 10 bani prețul carburanților, însă această reducere corespunde celei efectuate joi de OMV Petrom și Lukoil.

Principalele explicații ale ieftinirilor efectuate sunt stocurile ridicate efectuate înainte de intrarea în vigoare a embargoului impus importurilor de produse petroliere din Rusia, pe 5 februarie, dar și reducerea cererii în Occident, ca urmare a temerilor privind o încetinire a creșterii economice, care a condus la o scădere a cotațiilor benzinei și motorinei.

În plus, cererea venită din Ucraina a scăzut, situându-se sub nivelul estimat (și eventual deja stocat) de exportatorii autohtoni, explică Profit.ro.

Astfel, șoferii pot achiziționa benzină standard la un preț inferior celui de 6,5 lei/l în toate Lukoil și Petrom din Capitală, noile prețuri practicate de cele 2 companii fiind de 6,41-6,44 lei/l, în cazul Lukoil, și de 6,40-6,43 lei/l, în cel al Petrom.

Motorină standard mai ieftină de 6,5 lei/l poate fi cumpărată în toate stațiile Lukoil (6,36-6,41 lei/l) și Petrom (6,37-6,42) din Capitală, dar și în 8 stații OMV.

În urma ieftinirilor de vineri, prețul benzinei standard în stațiile OMV a coborât la 6,48-6,53 lei/l, iar cel al motorinei, la 6,48-6,51 lei/l.

Prețurile din stațiile Rompetrol și MOL sunt cu aproximativ 8 bani/l superioare celor din stațiile OMV, ceea ce sugerează că în următoarele ore și companiile controlate de statul maghiar, respectiv kazah, vor efectua ieftiniri suplimentare.

Lasă un comentariu