Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial

Distribuie pe:

La 9 mai, cele mai multe țări din estul Europei, printre care și România, dar și statele care au aparținut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, marchează Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial. În Marea Britanie, Franța, Slovacia, Cehia, Norvegia, Țările Baltice și în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei este sărbătorită în ziua de 8 mai.

Un prim act de capitulare necondiționată a Germaniei a fost semnat la 7 mai 1945, la Reims, potrivit “Repere de cronologie internațională 1914-1945” (1982).

La dorința expresă a conducătorului sovietic Iosif V. Stalin, procesul de capitulare a Germaniei a fost reluat în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, în cartierul general al armatei sovietice din Berlin-Karlhorst.

În urma semnării actului de capitulare necondiționată a Germaniei naziste, s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care și-au pierdut viața peste 60 de milioane de oameni, militari și civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale și economice, au fost fără precedent. Cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki (6 și 9 august), armistițiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri.

Armata Roșie a lansat, în vara anului 1944, o puternică ofensivă generală împotriva armatelor germane. La 23 august, România a întors armele, alăturându-se Națiunilor Unite, provocând o breșă masivă în sistemul defensiv german. Militarii români alături de cei sovietici au depășit rapid aliniamentul Munților Carpați, începând acțiunile de eliberare a nord-estului României, Ungariei, Austriei, Cehoslovaciei etc.

La 25 octombrie 1944, tot teritoriul României era complet eliberat de sub ocupația fascistă. Ca urmare a acestei ofensive, Germania și-a retras tot dispozitivul militar din Balcani. Tot în 1944, Aliații au obținut controlul asupra spațiului aerian al Europei, Germania fiind supusă unei ample campanii de bombardament. Pe frontul din Pacific, Statele Unite au recucerit arhipelagul Filipinelor și o serie de puncte strategice.

În Est, sovieticii au declanșat, la începutul anului 1945, o puternică ofensivă pe toată linia frontului, atingând frontierele Germaniei. Pe Frontul de Vest, după eșecul ofensivei germane din Ardeni, din decembrie 1944, Aliații au lansat o vastă ofensivă, pătrunzând pe teritoriul german. Armatele sovietice și cele anglo-americane s-au întâlnit pe Elba, în primăvară, Berlinul fiind înconjurat de Armata Roșie.

În primele zile din mai, trupele germane au capitulat.

(surse și foto: descopera.ro, europa.eu, agerpres.ro, onthisday.com)

Lasă un comentariu