Ministrul sârb al educației, Branko Ruzic, a demisionat duminică după masacrul comis în cursul săptămânii, într-o școală primară

Distribuie pe:

Serbia se află în stare de șoc și în doliu în urma acestor două atacuri armate: masacrul dintr-o școală din capitală miercuri, și un măcel în afara orașului, joi, în cursul căruia au fost ucise opt persoane.

Suspecții în ambele cazuri - un băiat de 13 ani și respectiv un tânăr de 20 - se află în custodia poliției.

Partidele de opoziție, care reproșează guvernului condus de premierul Anna Brnabic că nu a împiedicat cele două atacuri armate, au cerut susținătorilor lor să participe la un marș antiguvernamental luni seara, la Belgrad. Opoziția a cerut între altele demisia lui Branko Ruzic.

“În calitate de persoană responsabilă și bine crescută, în calitate de profesionist în îndeplinirea tuturor atribuțiilor publice până în prezent și în calitate de părinte și cetățean al Serbiei, am luat decizia rațională de a demsiona”, a declarat Ruzic în scrisoarea de demisie adresată premierului.

În urma atacului din școală, guvernul a introdus săptămâna aceasta o serie de măsuri vizând prevenirea violenței în școli și reducerea numărului de arme deținute de civili.

Serbia are o puternică cultură a armelor de foc, în special în zonele rurale, iar legile sale privind controlul armelor de foc erau destul de stricte și înaintea celor două incidente soldate cu numeroase victime. Țara și restul Balcanilor Occidentali sunt burdușite de arme și muniții de tip militar rămase în posesia civililor după războaiele din anii' 90 care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii. (Agerpres)

Lasă un comentariu