ORIZONT CULTURAL - Artă și nebunie G. Middei (Professor X)

Distribuie pe:

Știați că... Cea mai faimoasă lucrare a lui Vincent Van Gogh (1853-1890), Noaptea înstelată, a fost pictată de la fereastra spitalului de nebuni Saint Paul de Mausole, unde pictorul a fost internat după ce și-a tăiat o ureche, în urma unei dispute cu Paul Gauguin.

În secolul al XIX-lea, în ospicii, administrarea de bromură, extragerea de sânge, purgația erau considerate “remedii normale” împotriva “nebuniei”; pacienții erau, adesea, atârnați de tavan, în cămăși de forță, pentru a-și potoli “excesele”.

Dar, în acest mediu terifiant și degradant, Van Gogh a pictat unele dintre cele mai frumoase tablouri ale sale. Era cuprins de o furie creatoare de nestăpânit și îl ruga tot timpul pe fratele lui, Theo, să-i trimită vopsele, pensule și culori. Cu puterea imaginației, a reușit să transforme realitatea mizerabilă pe care a perceput-o cu propriii ochi în ceva sublim, infinit, nemuritor.

“Ce sunt eu, în ochii celor mulți? Un nimic, un nebun sau demn de dispreț - cineva care nu are nicio poziție socială și nici nu va putea avea vreodată; pe scurt, cel mai umil dintre umili. Ei bine, chiar dacă ar fi așa, mi-aș dori, totuși, ca lucrările mele să arate ce este în inima acestui nebun, a acestui nimeni”.

Când a încercat să se otrăvească înghițind culori tempera și bând petrol lampant, l-au izolat într-o cameră minusculă, fără niciun obiect de mobilier, dar el a continuat să picteze. Arta, pentru Van Gogh, a fost o formă de rezistență, de supraviețuire, un mod de a dezvălui misterele naturii și ale sufletului. Puțini artiști au reușit să exprime durerile și suferințele propriei vieți cu aceeași intensitate ca Van Gogh. Lumina și culorile din picturile sale sunt fie orbitoare, fie întunecate, o explozie de viață, surprinsă cu sensibilitatea acută ce i-a fost caracteristică. Van Gogh a fost marginalizat de o societate care îl considera un ratat. Totuși, cine a reușit să cuprindă cu mai multă sensibilitate spiritul omului modern, dacă nu acest proscris, care ne vorbește despre singurătatea ființei umane, despre implacabilele sale tristeți? (facebook.com/profile.php?...)

Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu