Crâmpeie din viața și activitatea Doctorului Eugen Nicoară

Distribuie pe:

Comuna Ibănești este situată în pitoreasca Vale a Gurghiului, fiind una dintre cele mai vechi comune românești, în care obiceiurile și tradițiile populare își păstrează formele nealterate.

În această frumoasă comună s-a născut Dr. EUGEN NICOARĂ, care aduce în timp, odată cu trecerea anilor, de la locurile natale, credința în Dumnezeu, puritatea umană, frumusețea sufletească și dragostea pentru neam și țară, la fel ca aerul și apa cristalină ce se revarsă din munții Gurghiului. Nu este de mirare că din aceste plaiuri mioritice a curs la vale, din vârful munților, prin hărnicia și priceperea atâtor generații de oameni ai acestor locuri, aurul verde, care ajungând la Reghin, s-a transformat în instrumente muzicale, mobilă, ambarcațiuni, articole sportive etc., care în decurs de peste 120 de ani au fost exportate în toate țările lumii.

Prin dragostea și atașamentul cu care Dr. Eugen Nicoară s-a aplecat în tot timpul vieții asupra oamenilor bolnavi, neținând cont de categoria socială și de naționalitate, în calitate de medic, a căutat să fie cu toată ființa lui aproape de aceștia, în orice oră din zi sau noapte, alungându-le suferințele.

Din încasările de la tratarea celor bogați procura medicamente și alina suferințele celor săraci.

Dr. Eugen Nicoară era o personalitate sobră, cu multiple preocupări profesionale, științifice și sociale. I-a plăcut frumosul pe care l-a promovat și l-a redat în arhitectura obiectivelor social-culturale construite din surse proprii, precum Spitalul și Casa Municipală de Cultură care îi poartă numele și acum. A fost un mare român cu dragoste față de neam și țară, iubitor de folclor, fapt pentru care participă la serbările folclorice împreună cu Dr. Vasile Niculescu și familia sa. A iubit și a păstrat portul popular local. Aflându-se pe patul de suferință înainte de a pleca de lângă cei dragi, în lumea celor drepți, a dorit să fie înmormântat în frumosul costum național pe care l-a păstrat cu sfințenie.

Nu și-a neglijat niciodată datoriile față de cei care i-au dat viață. Era văzut și întâlnit de fiecare dată în sâmbăta Floriilor, la mormântul părinților săi din Ibănești, spre a le aduce un pios omagiu.

A fost un mare medic, un specialist chirurg, om de știință, de cultură și de popularizarea ei, un om de acțiune, un mare patriot al neamului românesc.

(Din Monografia Ibăneștiului)

Lasă un comentariu