Pacea, războiul și... Liniștea lumii

Distribuie pe:

Motto: Pacea nu va putea fi o siguranță decât atunci când toate națiunile vor fi călăuzite de principiul de cinste, moralitate și sinceritate în raporturile lor cu celelalte națiuni care le înconjoară. Viitorul este, ca și în viață, al națiunilor cinstite, care pot privi în jurul lor cu capul sus”.

George Enescu (1881-1955), mare compozitor român

* “Domnilor rezbelatori (puteri care hotărăsc războiul), junime (tinerime) entuziasmată, oameni capabili a perfecționa omorul, arătați-ne, perfectați-ne arma păcii. E timpul de a da pace, avem altceva de făcut decât rezbelul (războiul), sfărâmarea puterii celui mai mare și tare, înfrățirea oamenilor, dezvoltarea tuturor artelor și științelor la umbra păcii. Domnilor rezbelatori, cu puterile și armele voastre în lături! E timpul păcii! Lăsați pacea să treacă! Trebuie ca bardul să nu-și mai modeleze cântul după bubuitura bombelor. Trebuie ca omul de orice rasă, în orice parte a continentelor, să nu mai fie decât cetățean al lumii pașnice și egalitare. Toate aspirațiile noastre se îndreaptă spre blânda zeiță a păcii” (Toate de la Titu Maiorescu).

Ion Trivale (1889-1916), traducător și critic literar

***

* “Războiul este o adevărată școală a crimei. El încurajează și dezvoltă numai instinctele brutale în om, face apel la tot ce este o dezvăluire a tuturor patimilor, el este întotdeauna o degradare a omului în animalitate, care, mai ales în lupta sângeroasă corp la corp, demoralizează atât pe învingător, cât și pe învins. Războiul este una din cele mai zguduitoare experiențe sociale pe care le cunoaște societatea omenească. Războiul trebuie considerat ca o reîntoarcere a civilizației la barbarie, a dreptului la anarhie primitivă.”

Dimitrie Guști (1880-1955), istoric, filosof, etnolog, sociolog, membru al Academiei Române

***

* Liniștea - în limba greacă se traduce prin cuvântul isihia, iar în graiul nostru strămoșesc, sihăstria; ea este un “Dar Divin” cu care Dumnezeu a înzestrat întreaga creatură, de la îngeri și oameni până la păsările cerului și florile câmpului. Prin liniște înțelegem “Armonie”, “Împăcare” a creației cu Creatorul ei, a omului cu inima sa, cu semenii săi, cu toată zidirea. “Liniștea”, atât cea interioară, duhovnicească, cât și exterioară, firească, formează o însușire vitală a sufletului omenesc fără de care omul nu poate crește normal, nu se poate forma, nu se poate realiza ceva de folos în viață. “Liniștea” este maica rugăciunii și a multor fapte bune. Nimeni nu se poate ruga lui Dumnezeu cu mintea și inima tulburată de griji, de gânduri și de patimi. “Liniștea este mama sănătății”; Liniștea este mediul ideal unde se naște sfințenia, arta, cultura! Este o liniște exterioară a naturii neprihănite, a cerului înstelat, a mării odihnite, a păstorului înconjurat de turmă, a țăranului legat de pământ, a mamei cu pruncul la piept. Este o liniște interioară a conștiinței împăcate, a datoriei împlinite în viață, a omului care se “Jertfește pentru alții a creștinului care se jertfește după poruncile lui Dumnezeu. Este o liniște a inimii care poartă în ea pe Hristos, liniștea plânsului și a lacrimilor de bucurie, liniștea nostalgiei divine și a rugăciunii de foc, “Liniștea jertfei supreme”. Poporul român a fost înzestrat din belșug cu acest dar, care se numește liniște. De aceea poporul român n-a râvnit la liniștea și pâinea cuiva. Cu ceea ce a simțit cu atâta putere întotdeauna în inima lui, “Dorul casei natale”, “Nostalgia patriei”, a cerului, pe care le-a cântat ca puțini alții. “Cumințenia”, “Statornicia”, “Omenia”, “Speranța”, “Evlavia creștină”, “Mila”, “Iertarea”, “Mulțumirea sufletească”, “Speranța”, “Bucuria inimii”, “Cântarea”, toate sunt virtuți ce caracterizează sufletul românului, care cresc și se adapă la “Izvoarele liniștii”. Românul a fost din începuturi om de liniște, suflet ceresc, “Împăcat cu omul și Dumnezeu”.

Ioanichie Bălan (1930-2007), duhovnic ortodox, scriitor bisericesc, înmormântat la Mănăstirea Sihăstria alături de părintele Paisie Olaru și Ilie Cleopa.

Cu dragoste creștină, părintele Ilie

Lasă un comentariu