Victoria - “un pod prea îndepărtat...”

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a deschis marți, la Moscova, o paradă la scară vizibil redusă, de Ziua Victoriei, reluându-și acuzațiile la adresa Occidentului, care “a lansat un adevărat război” împotriva Rusiei.

La 9 mai, mii de oameni “se aliniază” pe străzile din jurul Pieței Roșii din Moscova, pentru a urmări parada - văzută ca o demonstrație de patriotism, care marchează rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în cel de Al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei este cea mai importantă zi din calendarul lui Putin, deoarece o folosește de multă vreme pentru a-și atrage sprijinul public, pentru a demonstra abilitățile militare ale Rusiei și pentru a lupta împotriva a ceea ce el numește “nedreptățile istorice” pe care națiunile occidentale le-au cauzat țării sale.

Liderul rus prezidează, în mod tradițional, parada militară anuală din Piața Roșie, cu etalarea de echipamente militare - tancuri, rachete și alte sisteme de arme, paradă precedată de o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului, în memoria celor care au pierit în lupte.

La sărbătoarea de marți, 9 mai, urmau să ia parte peste 10.000 de oameni și 125 de unități de diferite tipuri de arme și echipamente militare, potrivit ministrului Apărării Serghei Șoigu, după ce anul trecut, ministerul a anunțat că în parada militară au fost implicate 11.000 de persoane și 131 de tipuri de arme, cu un spectacol aerian de 77 de avioane și elicoptere.

Anul acesta - notează agențiile internaționale de presă - Moscova a redus considerabil amploarea manifestării, iar obișnuitul spectacol aviatic a fost și el anulat, a informat presa de stat, fără a oferi vreo explicație.

Putin s-a folosit de acest prilej pentru a lansa încă un atac usturător la adresa Occidentului, acuzându-l că ține Ucraina ostatică planurilor sale anti-ruse.

“S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre”, a spus Putin, susținând în mod fals că Occidentul a provocat războiul în Ucraina. “Am respins terorismul internațional, vom apăra locuitorii din Donbas și ne vom asigura propria siguranță. Rusia nu are națiuni neprietenoase în Vest sau în Est. La fel ca marea majoritate de pe planetă, vrem să vedem un viitor pașnic, liber și stabil, credem că orice ideologie a superiorității este în mod inerent dezgustătoare, criminală și mortală. Cu toate acestea, elitele globaliste occidentale încă vorbesc despre exclusivitatea lor, împart societăți, provoacă conflicte sângeroase și lovituri de stat, seamănă ură, rusofobie, naționalism agresiv. Ei distrug și familia, valorile tradiționale care fac din om o persoană, și totul pentru a continua să dicteze, să impună popoarelor propria lor voință, propriile lor reguli. Dar, de fapt, este un sistem de jaf, violență și suprimare. Se pare că au uitat la ce au dus pretențiile nebunești ale naziștilor pentru dominarea lumii, au uitat cine a învins acest rău monstruos, total, care s-a ridicat ca un zid pentru țara lor natală și nu și-au cruțat viețile pentru eliberarea popoarelor Europei”.

Pe parcursul scurtului său discurs, Putin a comparat conflictul din Ucraina cu lupta împotriva forțelor naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial, afirmând că civilizația se află din nou la un moment de cotitură. În context, a lăudat trupele ruse, care luptă în ceea ce Kremlinul numește “operațiune militară specială” în Ucraina, spunând că țara este “mândră” de toți cei din prima linie, fără însă a face vreo referire la pierderile enorme suferite de trupele ruse, pierderi estimate la zeci de mii de morți.

Lideri mondiali precum fostul cancelar german Angela Merkel și fostul secretar general al ONU Kofi Annan au participat, în trecut, la parada militară. Dar astfel de manifestări de solidaritate au dispărut în ultimii ani, după ce invazia Crimeei de către Putin în 2014 și războiul din Ucraina au dus la ruperea multor relații diplomatice.

Pe de altă parte, Kievul și aliații săi occidentali au schimbat, recent, mesaje “spinoase” cu Moscova, după ce aceasta a acuzat Ucraina că a executat ordinele SUA într-o tentativă de asasinat împotriva lui Putin. Ucraina și Washington au negat vehement acuzațiile.

Tensiuni crescânde se înregistrează și la Kremlin: oligarhul rus Andrei Kovalev a numit campania militară a Moscovei “un război teribil”.

“Întreaga lume este împotriva noastră”, a spus el într-un discurs video distribuit ulterior pe Telegram.

În același timp, relațiile tensionate dintre înalți oficiali ruși au explodat într-o manifestare publică de veritabilă dezbinare, când șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o tiradă înfocată, criticând concentrarea armatei ruse asupra paradei, de Ziua Victoriei - chiar înainte de așteptata ofensivă de primăvară a Kievului: “Astăzi, ucrainenii rup flancurile în direcția Bakhmut, regrupându-se la Zaporojie. Și este pe cale să înceapă o contraofensivă. Spun, absolut clar, că această contraofensivă va fi pe teren, nu la televizor. În țara noastră toată lumea crede că trebuie să facem totul la televizor și să sărbătorim Ziua Victoriei. Ziua Victoriei este victoria bunicilor noștri. Noi nu am câștigat niciun milimetru din acea victorie”, a scris Prigojin pe conturile sale de socializare.

În ceea ce-l privește, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat Rusia cu Germania nazistă și a propus mutarea sărbătoririi Zilei Victoriei din Al Doilea Război Mondial cu o zi mai devreme - la 8 mai, înaintând parlamentului un proiect de lege în acest sens.

La fel ca Rusia, Ucraina comemorează în mod tradițional victoria asupra naziștilor la 9 mai, dar această dată a devenit din ce în ce mai mult asociată cu parada de la Moscova, folosită de Kremlin pentru a-și etala puterea militară: “8 mai este ziua în care majoritatea națiunilor din lume își amintesc măreția victoriei asupra naziștilor. Nu vom permite ca victoria comună a națiunilor din coaliția antihitleristă să fie însușită și nu vom permite minciuni, ca și cum victoria ar fi putut fi obținută fără participarea vreunei țări sau națiuni”, a declarat Zelenski.

Comparând invazia Rusiei în Ucraina cu obiectivele expansioniste ale lui Hitler, liderul ucrainean a spus că scopul ambelor regimuri a fost același - înrobirea sau distrugerea: “Din păcate, răul s-a întors. La fel ca atunci, răul s-a abătut asupra orașelor și satelor noastre, la fel o face și acum”.

Pe plan internațional, există mult scepticism în privința aducerii Rusiei și Ucrainei la masa negocierilor: “Din păcate, cred că, în acest moment, o negociere de pace nu este posibilă și nu văd nicio posibilitate de a obține imediat o încetare a focului. Este clar că cele două părți sunt complet angajate în război și fiecare este convinsă că va câștiga”, a conchis Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de presa internațională.

Parafrazând, victoria rămâne... un pod prea îndepărtat.

(surse documentare: CNN, The Guardian, AFP, cnbc.com; foto - edition.cnn.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu