Exercițiu de gestionare a unei situații de urgență în cazul afluxului de migranți, organizat la Târgu Mureș / Participă zece țări

Distribuie pe:

Zece țări europene participă la Târgu Mureș, la un amplu exercițiu de gestionare a unei situații de urgență în cazul afluxului de migranți, în cadrul proiectului ENGAGE - Engage Society for Risk Awareness and Resillience, organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență din România (DSU), relatează Agerpres.

“În cadrul proiectului ENGAGE avem o prezență internațională a membrilor din acest proiect. Sunt peste 10 țări participante, printre care amintim Norvegia, Italia, Belgia, Marea Britanie, Spania și mulți alții. Având în vedere situația cu care recent ne-am confruntat la nivelul țării noastre și la nivelul altor state, în ceea ce privește afluxul mare de migranți intrați în țara noastră ca urmare a conflictului militar din Ucraina, în cadrul acestui proces a fost determinată necesitatea îmbunătățirii soluțiilor de răspuns în ceea ce privește gestionarea unei situații de urgență, în ceea ce privește afluxul de migranți. Astfel, au fost identificate mai multe soluții la nivelul tuturor statelor participante în acest proiect, la care și România este parte, iar scopul acestor exerciții este de a vedea care soluții pot fi adaptate la sistemul nostru sau parte din soluțiile noastre care pot fi adaptate la nivelul sistemelor lor sau de a îmbunătăți sistemele pe care deja le avem”, a declarat presei specialistul comunicare al DSU, căpitan Bogdan Toma.

Scopul final al exercițiului de la Târgu Mureș este de armonizare a cooperării între diferitele structuri, pentru eficientizarea alocării de resurse necesare sprijinirii persoanelor strămutate.

“Ieri, tot aici, la sediul ISU Mureș, a fost prezent și Centrul Mobil de Instruire a Populației pentru Intervenții în Situații de Urgență. Este vorba de o altă caravană a Departamentului pentru Situații de Urgență, în care sunt prezentate populației cele mai dese situații de urgență cu care aceștia se pot confrunta, fie că vorbim de incendii la bucătărie, incendii într-o cameră, incendiu într-un compartiment unde sunt produse inflamabile și le sunt prezentate tehnici de intervenție în astfel de situații. Pentru că una din devizele noastre, a salvatorilor, este mai bine previi decât să intervii. Ne dorim ca populația din România să fie mult mai pregătită în ceea ce privește situațiile de urgență, pentru că, așa cum bine știm, în cazul producerii unei situații de urgență, primii care intervin sau care pot interveni pentru limitarea efectelor unei situații de urgență sunt cetățenii. Așadar, cu cât suntem pregătiți mai bine, cu atât putem salva mai mult”, a arătat căpitanul Toma.

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, a precizat că, în cadrul exercițiului, instituția prezintă tehnica de intervenție și va sprijini DSU și în cadru cursului de pregătire a personalului operativ cu atribuții de coordonare și conducere a intervențiilor (curs de tip COS-DSM - Comandant Operațiuni de Salvare - Director Salvări Medicale), care reunește ofițeri pompieri din comenzile inspectoratelor pentru situații de urgență, precum și medici din cadrul unităților de primiri urgențe.

“Ne bucurăm că suntem parte în ambele activități și ca de fiecare dată, cum spuneam, suntem inspectoratul pilot de unde, bineînțeles, că a plecat și SMURD-ul, unde a fost și primul dispecerat integrat și avem ce să prezentăm. Evident că schimburile de experiență sunt binevenite. Totdeauna avem de învățat unii de la alții și niciodată nu putem spune că suntem extraordinar de bine pregătiți. Totdeauna există loc de mai bine, cu atât mai mult, aceste schimburi de experiență sunt importante dacă le facem cu persoane din alte state membre ale Uniunii Europene și nu numai, ci și cu alte entități, ONG-uri, instituții care pot să-și aducă contribuția într-o situație de urgență reală”, a precizat generalul Handrea.

Departamentul pentru Situații de Urgență din România (DSU) efectuează la Târgu Mureș un amplu exercițiu în vederea testării soluțiilor de reziliență a societăților și comunităților într-un scenariu axat pe fenomenul migrației în România ca parte integrantă a proiectului cu titlul “Engage Society for Risk Awareness and Resillience”, finanțat prin Programul European de Cercetare Dezvoltare și Inovare “ORIZONT 2020”.

Formatul exercițiului include workshop-uri și sesiuni de discuții structurate cu experți din domeniul migrației, asistenței sociale și medicale, precum și cu reprezentanți ai societății civile, simulări la scară mică integrate cu tehnici VR, diseminare colectivă a soluțiilor de reziliență identificate în cadrul proiectului ENGAGE, vizită la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Târgu-Mureș și prezentare Caravană SMURD “Fii pregătit!” și Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, schimb de bune practici și lecții învățate.

Lasă un comentariu