Trump refuză să îl numească pe Putin criminal de război

Distribuie pe:

Fostul președinte american Donald Trump a refuzat, într-un interviu pentru CNN, să spună dacă îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un criminal de război și a spus că acest subiect “ar trebui discutat mai târziu”, transmite BBC.

“Dacă spui că este un criminal de război, va fi mult mai dificil să ajungi la un acord pentru a pune capăt războiului”, a spus el.

Potrivit lui Trump, Putin a făcut o greșeală uriașă invadând Ucraina, dar a refuzat să facă predicții despre cine ar putea câștiga războiul.

De asemenea, Trump a repetat încă o dată teza că, dacă ar fi președintele Statelor Unite, ar putea opri războiul într-o zi.

“Nu mă gândesc la victorie și la înfrângere. Mă gândesc să îndrept lucrurile. Mor, rușii și ucrainenii. Vreau ca ei să nu mai moară și voi face acest lucru în 24 de ore”.

“Greșeala lui (a lui Putin) a fost că a invadat acolo. El nu ar fi făcut asta niciodată dacă aș fi fost președinte”, a adăugat Trump.

Elveția a imobilizat active și rezerve de 7,6 miliarde de euro aparținând Băncii Centrale a Rusiei

Elveția a imobilizat active și rezerve - în valoare de 7,4 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 7,6 miliarde de euro) - aparținând Băncii centrale a Rusiei, anunță ieri Ministerul elvețian al Economiei (SECO), o decizie istorică, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

Aceasta este o nouă etapă în sancțiuni anunțate de către Confederația helvetică împotriva Rusiei.

Elveția a interzis tranzacții legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii centrale ruse începând de la 25 martie 2022.

“Valorile patrimoniale ale Băncii centrale a Federației ruse sunt, așadar, active imobilizate”, precizează ministerul.

Negocieri se află în curs în Uniunea Europeană (UE) în vederea unei eventuale folosiri a activelor instituției emitente a Federației ruse în vederea unor investiții și alocării veniturilor acesteia reconstrucției Ucrainei.

“Elveția urmărește dosarul îndeaproape”, subliniază ministerul.

Aceste fonduri ale Băncii centrale ruse nu sunt incluse în activele și valorile în sumă de 7,5 miliarde de franci elvețieni “înghețate” în Elveția care sunt “proprietatea sau sub controlul unor persoane, întreprinderi sau entități vizate de sancțiuni”, precizează ministerul elvețian.

Elveția - în mod tradițional neutră - a decis, la patru zile după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, să se alinieze sancțiunilor Uniunii Europene (UE) impuse Moscovei, care obligă băncile să transmită informații despre clienții sau întreprinderile vizate.

Acesta este și cazul obligației de a declara cu privire la Banca centrală a Rusiei.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune “Storm Shadow”

Marea Britanie a livrat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înaintea așteptatei contraofensive împotriva forțelor rusești, au declarat mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități invizibile, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer. Raza de acțiune de peste 250 km este puțin mai mică decât capacitatea sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, pe care Ucraina le cere de mult timp.

În mod critic, Storm Shadow are raza de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul deținut de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pe teritoriul suveran ucrainean și nu în interiorul Rusiei. Oficialii britanici au făcut frecvent declarații publice în care au identificat Crimeea ca teritoriu suveran ucrainean, descriind-o ca fiind “anexată ilegal”.

Racheta este “un adevărat game changer din perspectiva razei de acțiune”, a declarat pentru CNN un oficial militar american de rang înalt și oferă Kievului o capabilitate pe care a solicitat-o încă de la începutul războiului. După cum a relatat CNN, raza maximă de acțiune actuală a Ucrainei în cazul armelor furnizate de SUA este de aproximativ 49 de mile.

Desfășurarea rachetelor are loc în contextul în care forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recucerească teritoriile deținute de Kremlin în estul și sudul țării.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră de precizie dovedită în luptă, concepută pentru a ataca clădiri și structuri mari, cum ar fi infrastructura portuară, centre de control, buncăre, situri de rachete, aerodromuri și poduri, potrivit BBC.

În prezent, racheta se află în serviciul Forțelor Aeriene Regale, precum și al Forțelor Aeriene franceze și italiene și și-a dovedit anterior eficiența în operațiunile din Irak și Libia.

Lasă un comentariu