“NIMENI nu va lua copiii românilor și nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din țară!”

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat miercuri, 10 mai, Legea privind prevenirea separării copilului de familie, după ce în spațiul public s-a promovat, în special de către reprezentanți ai AUR, ideea că se pot lua copiii de lângă părinți sau că se fură copiii, dacă legea intra în vigoare.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, face următoarele precizări, pe pagina de socializare oficială a instituției pe care o conduce:

“M-am implicat direct, ca ministru al Familiei, în rezolvarea unor cazuri în care copiii români au fost luați, de mulți ani, din familii aflate în diaspora. Locul copiilor este în familia lor!

Cum putem fi acuzați că vrem să luăm copiii din familii, când noi ne luptăm să reunim familiile despărțite!? Este doar o manipulare care aduce haos în societatea noastră, iar românii nu pot fi mințiți și speriați așa!

Legea privind prevenirea separării copilului de familie a fost votată în Camera Deputaților, cu 22 “pentru”, 48 “contra”, 4 abțineri. Mulțumesc parlamentarilor PSD, PNL, UDMR, USR și neafiliați care nu au căzut pradă minciunilor răspândite în spațiul public și au votat o lege care ajută copiii săraci și pe familiile lor, nicidecum nu le provoacă vreun rău sau separare.

Proiectul trebuie citit rând cu rând. Nu există nici un cuvânt în această lege care să facă referire la luarea copiilor din familii. În plus, parlamentarii AUR au votat în unanimitate această lege în Comisii și au pornit scandalul, parcă la un semn, când proiectul a ajuns la vot în plen.

Dezbaterile s-au transformat în circ, am fost amenințați, blestemați, iar colegii mei atacați fizic. Inacceptabil într-o societate democratică.

Legea se referă la sprijinul acordat copiilor și familiilor, cu acceptul părinților, pentru a rămâne împreună.

Adopțiile internaționale sunt interzise de 22 de ani, în România. Doar cetățenii români din țară sau din diaspora pot adopta copii din țara noastră, în niciun caz cetățenii străini!!! În plus, cei mai mulți părinți adoptatori sunt în țară, există datele!!

Repet, ca să nu existe dubii: prin legea adoptată în Camera Deputaților:

Nu sunt luați copiii din familiile sărace! Nu exportăm copiii! Nu înscriem copiii în baza de date pentru adopții internaționale!

Legea PREVINE separarea copilului de familie - repet PREVINE!!!!!! Scopul legii este exact invers

față de cum îl prezintă propaganda extremistă și susține rămânerea copiilor în familie!

Cei care manipulează în aceste zile românii uită să spună că România are cei mai mulți copii din familii sărace! Uită să spună că 8 din 10 copii români din familii vulnerabile nu au mâncare, haine sau încălțăminte. Pe acești copii vrem să-i ajutăm prin Legea prevenirii separării copilului de familie, sprijinindu-i, cu acordul părinților, cu mese calde, rechizite, haine, un loc unde să-și poată face temele”.

Potrivit unor date publice ale Ministerului Muncii, dacă în anul 2000 existau 57.181 de copii instituționalizați, numărul lor a scăzut în fiecare an, ajungându-se, în 2022, la 12.601 copii aflați în servicii de tip rezidențial publice și private (factual.ro.).

Potrivit acestor informații, reducerea intrării copiilor în sistemul de protecție specială nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea serviciilor de prevenire a separării copiilor de părinți (centre de zi, centre de recuperare, centre de consiliere etc.).

Prin legea adoptată miercuri, se vor înființa 150 de centre de zi care îi vor ajuta pe copii cu o masă caldă și educație.

Potrivit datelor de la nivelul Uniunii Europene, în România sunt cei mai mulți copii expuși riscurilor sărăciei și a excluziunii sociale: în 2020, s-a înregistrat o rată de 41,5%, România fiind urmată de Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) și Grecia (31,5%).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu