Un călduros “La mulți ani” profesorului și scriitorului Eugeniu Nistor!

Distribuie pe:

Profesor, cercetător științific, scriitor de literatură și filosofie, editor, Eugeniu Nistor (n. la 13 mai 1957, Giuluș, jud. Mureș) împlinește o frumoasă vârstă - un bun prilej pentru a-i prezenta publicului-cititor câteva secvențe biobliografice și câteva din realizările sale profesionale.

A obținut licența și, apoi, doctoratul în filosofie în cadrul Facultății de Filosofie a Universității din București. Este cadru didactic la Facultatea de Științe și Litere a UMFST Târgu-Mureș și, în paralel, cercetător gr. I la Institutul de Filosofie și Psihologie “C. Rădulescu-Motru” al Academiei Române. Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994) și al Societății Române de Filosofie (din 2009).

Debut în presa literară cu poezie, în revista Vatra, nr. 11 / noiembrie 1976. Colaborator al unor importante publicații culturale din țară și străinătate, participant la cel de-al XXXIII-lea Congres Internațional de Filosofie de la Veneția (august 2010), la Conferința Internațională “Statele Unite ale Europei” din Lecce (martie 2014), la Festivalul de Literatură “București-Chișinău-Orheiu Vechi” (iunie 2014) și la Conferința Internațională “Lucian Blaga - creație, cultură, universalitate”, din Madrid (mai 2019, mai 2022), Târgul Internațional de carte de la Beijing (august 2019).

A publicat nouă volume de poezii: Primăvara pe o bicicletă albastră, 1980, Elegii transilvane, 1991, Glosele râului, Lacrimi și flori - ambele în anul 1992, Izgonirea din rai, 1993, Îndepărtatele coline - selecție de Ion Horea, 2000, Golfuri și melancolii, Prolegomenele inimii, antologie - ambele în 2011, Glose din râul fără sfârșit - selecție retrospectivă de autor, 2014, trei plachete de versuri pentru copii, precum și 12 cărți de însemnări și interviuri literare, de eseuri și comentarii filosofice.

A prefațat și îngrijit ediții din operele unor scriitori și filosofi clasici, precum: Daniel Defoe, Jack London, René Descartes, Immanuel Kant, Benedetto Croce, C. Rădulescu-Motru, Lucian Blaga ș.a.

Despre cărțile lui au scris critici literari, filosofi și eseiști de azi, între care îi amintim pe: acad. Alexandru Surdu, acad. Nicolae Manolescu, Alex. Ștefănescu, Cornel Moraru, Sorin Lavric, Constantin Cubleșan, George Vulturescu, Aurel Pantea, Vasile Spiridon, Iulian Boldea, Aurel Sasu, Marian Popa ș.a.

A obținut, în mai multe rânduri, premiul Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor, dar și diploma de excelență a Primăriei Municipiului Târgu-Mureș, diploma de excelență a Prefecturii jud. Mureș și medalia “Fibula de la Suseni” (2009); i s-a decernat de două ori premiul “Vasile Conta” al Academiei Române (în 2009 și 2011), precum și premiul special pentru filosofie “Lucian Blaga” al Academiei Române, în cadrul Festivalului Internațional de la Lancrăm (mai 2012). Este cetățean de onoare al comunei natale, Ogra (din 2008) și al Municipiului Sebeș, jud. Alba (din 2018).

Îi dorim multă sănătate, spor în activitatea profesională și în cea literar-filosofică! Mult succes în toate!

În numele prietenilor și colaboratorilor,

IOSIV HORVAT

N.r. Ne alăturăm și noi acestor urări, dorindu-i dlui Eugeniu Nistor multă sănătate, putere de muncă și LA MULȚI ANI!

Redacția

1 comentariu

Lasă un comentariu